Veća proizvodnja, ključ za niže cene hrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća proizvodnja, ključ za niže cene hrane

BUENOS AIRES -

Najbolji način da se umire svetske cene hrane je povećanje proizvodnje, stav je zvaničnika Argentine posle razgovora o francuskom predlogu da se temeljnije reguliše tržište sirovina.

Francuska traži podršku Grupe 20 najrazvijenijih i velikih privreda u usponu (G20) za reforme kojima bi bili smanjeni skokovi i padovi cena sirovina, koji se dešavaju na svetskom tržištu, prenela je novinska agencija Rojters.

Prostrana latinoamerička država >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Argentina je jedan od najvećih svetskih izvoznika soje, kukuruza i pšenice.

Vlasti Argentine, kao i u susednom Brazilu, smatraju da je veća žetva rešenje za rast cena hrane na svetskom tržištu, koji je između ostalog podstakao višemesečne proteste u severnoafričkim i bliskoistočnim zemljama i promene nekoliko režima u tamošnjim državama.

"Izazov svetske prehrambene bezbednosti će biti savladan većom proizvodnjom, boljom tehnologijom i većom konkurencijom među više proizvođača", ocenio je argentinski ministar poljoprivrede Hulijan Dominges.

Veliki svetski proizvođači hrane su prvobitno strahovali da francuski predlog sadrži i kontrolu cena, ali je ministar poljoprivrede te zemlje Bruno Le Mer na radnom sastanku G20 u Argentini istakao da zvanični Pariz "samo želi da bude smanjena preterana kolebljivost cena, a ne da ih ograniči".

Ministar Dominges ocenjuje da je ovo Le Merovo razjašnjenje francuskog stava veoma važno za Argentinu i njene poljoprivrednike.

Francuska se nada da će za njen plan biti postignut konsenzus na sastanku ministara poljoprivrede G20, planiranom za jun u Parizu.

Globalne cene hrane su u porastu zbog ograničenih zaliha i problema s rodom u protekloj godini od Rusije, preko Sjedinjenih Američkih Država, do Australije, sve velikih svetskih proizvođača.

Rast cena hrane je primorao zemlje kao što su najmnogoljudije Narodna Republika Kina i Indija da pooštre monetarnu politiku kako bi obuzdali inflaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Najbolji način da se umire svetske cene hrane je povećanje proizvodnje

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Maj.2011, 08:04

PARIZ - Tema sastanka ministara poljoprivrede G20, planiranom za jun u Parizu biće cena hrane u svetu

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.