Već naredne nedelje znatno manje komaraca

Izvor: B92, 10.Jun.2019, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Već naredne nedelje znatno manje komaraca"

Beograd -- Građani će se već naredne nedelje uveriti da je broj komaraca znatno smanjen, izjavio je pomoćnik direktora Zavoda za biocide Branislav Pešić.

Pešić je rekao Tanjugu da ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju svakodnevno kontinuirano, dvaput dnevno, suzbijaju komarace. Zaprašivanje se vrši sa zemlje i to sa 26 ekipa.

Efekat se odmah primećuje i već večeras žitelji Novog Beograda će moći da uživaju u prirodi, kazao je on.

Večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se prskaju i veliki gradski šumski kompleksi, poput Košutnjaka, Ade, Topčiderskog parka i šuma na Banjici, Zvezdari i Miljakovcu.

Prema rečima Pešića, ekipe Zavoda će sutra suzbijati komarce u Zemunu i Surčinu.

"Do subote ćemo opet izvrsiti akciju suzbijanja na teritoriji celog grada", rekao je on.

Prskanje komaraca se vrši na osnovu svakodnevnog monitoringa, naveo je Pešić i dodao da se kontrola vrši i posle obavljenog prskanja.

Pešić je podsetio da je zbog učestalih kiša bilo nemoguće krenuti u borbu sa komarcima ranije i naveo da je njihova sezona, zahvaljujući akcijama Zavoda, odložena sa aprila na jun.

Važno je, kako kaže, da se zna i da rečni komarci, koji nam sad prave problem, ne prenose virus Zapadnog Nila, ali je Zavod na oprezu i na vreme će reagovati ako se u procesu detekcije pojave prenosioci.

Pešić je naglasio da je najteža situacija u priobalju Save i Dunava.

"Problem nam pravi Veliko ratno ostrvo koje je potopljeno, pa ekipe ne mogu da pristupe tom terenu. Imamo i kubike na levoj obalo Dunava pune vode i to su velika izvorišta koja nam prete", kaze Pešić.

Stevan Milev, član jedne od ekipa Zavoda, precizirao je da se zaprašivanje komaraca obavlja u prepodnevnim i večernjim časovima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Beograd: Akcija zaprašivanja komaraca u punom jeku

Izvor: Večernje novosti, 10.Jun.2019

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kontinuirano svakodnevno, dva puta dnevno, rade na suzbijanju komaraca i građani će već naredne nedelje uveriti da je njihov broj znatno smanjen Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kontinuirano svakodnevno, dva puta...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.