Veber: Bajden i Merkel da definišu okvir za pregovore Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2021, 11:12

Veber: Bajden i Merkel da definišu okvir za pregovore Beograda i Prištine

Član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Veber izjavio je da nije siguran da su predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i nemački šef diplomatije Hajko Mas mislili isto kad su govorili o resetovanju dijaloga Beograda i Prištine.

Veber je za Kosovo onlajn rekao da je on lično za resetovanje dijaloga, jer prema njegovim rečima, dijalog o tzv. konačnom, sveobuhvatnom sporazumu koji je vođen od 2017. godine nije išao ka tom cilju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On smatra da je, kako je naveo, "guranje opasne ideje razmene teritorije", zamalo odvelo dijalog u katastrofu, zbog čega je lično zagovornik vraćanja pregovora u prvobitne okvire.

"Svaki istinski početak pravih razgovora mora početi sa jasno definisanim pregovaračkim okvirom, pregovaračkim principima od strane EU i SAD, to jest vraćanju principa koji su svojevremeno tek omogućili prvobitni prodor i napredak u političkom dijalogu 2012. do 2014. godine", rekao je Veber.

On je ocenio da su korak u pravcu istinskog resetovanja pisma predsednika SAD Džozefa Bajdena i državnog sekretara Blinkena Beogradu i Prištini, kao i poseta nemačkog šefa diplomatije i naglašavanje, kako je naveo, "da konačni sporazum mora voditi do priznanja Kosova od strane Srbije".

Veber smatra da to nije dovoljno i da je potrebna zajednička ili izjava, ili pismo predsednika Bajdena, kancelarke Merkel, a možda i predsednika Makrona, u kojem definišu taj pregovarački okvir.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.