Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jun.2017, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ve­se­lin Vu­jo­vić: Ne­ka Va­rdar bu­de sti­mu­lans za re­gi­on

Dra­go mi je da je je­dna eki­pa s Bal­ka­na na­kon to­li­ko go­di­na po­no­vo pos­ta­la prvak Evro­pe, re­kao je za "Ne­za­vi­sne" pro­slav­lje­ni ru­ko­me­taš, a da­nas us­pje­šni tre­ner Ve­se­lin Vu­jo­vić, na­kon što je Var­dar prvi put u is­to­ri­ji osvo­jio Li­gu šam­pi­ona.

Ma­ke­don­ski šam­pi­on je u de­bi­tan­skom nas­tu­pu na faj­nal fo­ru u Kel­nu oti­šao do kra­ja. Sa dvi­je sen­za­ci­onal­ne po­bje­de >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u po­slje­dnjim se­kun­da­ma pro­tiv Bar­se­lo­ne u po­lu­fi­na­lu (26:25) i PSŽ-a u fi­na­lu (24:23) Var­dar je pos­tao šes­ti klub iz re­gi­je ko­jem je us­pje­lo da po­ko­ri Evro­pu. Pri­je ti­ma iz Sko­plja ti­tu­le su osva­ja­li Par­ti­zan Bje­lo­var, Bo­rac Ba­njalu­ka, Me­ta­lo­plas­ti­ka Ša­bac, Za­greb i Pi­vo­var­na La­ško Ce­lje.

"Po mom mišljenju ni­je sen­za­ci­ja, ali jes­te izne­na­đe­nje. Na­dam se da će us­pjeh Var­da­ra bi­ti sti­mu­lans za sve one ko­ji ula­žu u ru­ko­met u na­šem re­gi­onu. Po­ka­za­lo se da je Var­dar skup igra­ča s bal­kan­skim men­ta­li­te­tom, sjaj­nim ma­ni­ri­ma, srča­nošću... Pla­šim se sa­mo šta će bi­ti da­lje, zna­mo šta se de­si­lo ru­ko­me­ta­ši­ca­ma Ko­me­ta­la, ko­je su pos­ta­le prvaki­nje Evro­pe, a on­da pra­kti­čki za par se­zo­na nes­ta­le", is­ti­če aktu­el­ni se­le­ktor Slo­ve­ni­je, s ko­jom je, pod­sje­ti­mo, na po­slje­dnjem Svjet­skom prven­stvu osvo­jio bron­za­nu me­da­lju.

Ne­ka­daš­nji tre­ner Var­da­ra, ko­jeg je vo­dio u dva na­vra­ta, sma­tra da nje­gov biv­ši klub ni­je imao naj­bo­lji igrčki ka­dar na za­vršni­ci u Kel­nu, ali da je bio naj­bo­lje vo­đen s klu­pe.

"Ra­ul Gon­za­lez je naj­bo­lje pos­ta­vio igru, s­ke­ni­rao pro­ti­vni­ke, igrao na­jo­smiš­lje­ni­je i naj­krea­kti­vni­je od svih, ta­ko da mi­slim da je pre­su­di­la klu­pa. Mo­ram pri­zna­ti da mi je ma­lo de­gu­tan­tno ko­men­ta­ri­sa­ti 'Bar­su' i PSŽ, jer s ona­ko kva­li­te­tnim igra­či­ma odi­gra­ti ona­ko ta­kti­čki lo­še... Ni­su zna­li da se sna­đu na bi­lo ka­kvu pro­mje­nu, čak mi­slim da je Ves­prem, ko­ji je za­vršio kao tre­ći, tre­balo da igra­ fi­na­le", go­vo­ri olim­pij­ski šam­pi­on s Ju­go­sla­vi­jom i dvos­tru­ki prvak Evro­pe sa ša­ba­čkom Me­ta­lo­plas­ti­kom.

Još je­dnom se po­ka­za­lo da na za­vršnim tur­ni­ri­ma ne­ma fa­vo­ri­ta, kao i da no­vac ni­je pre­su­dan za us­pjeh. To je na svo­joj ko­ži naj­vi­še osje­tio PSŽ, ko­ji slo­vi za naj­skup­lju eki­pu u is­to­ri­ji ovog spor­ta.

"No­vac de­fi­nit­ivno ni­je ono što odlu­ču­je u spor­tu, u ovom slu­ča­ju u ru­ko­me­tu. Var­da­ru je ovo bio prvi F4 tur­nir, ni­ko ni­je oče­ki­vao da mo­gu do kra­ja, ne­što sli­čno je ura­dio sa­mo Flen­burg. Je­di­no pra­vi­lo na faj­nal fo­ru je da ne­ma fa­vo­ri­ta", izja­vio je po­pu­lar­ni Vu­jo.

Je­dnog od naj­tra­že­ni­jih struč­nja­ka u Evro­pi smo do­bi­li na pu­tu ka Slo­ve­ni­ji. Kva­li­fi­ka­ci­je za Euro 2018. go­di­ne ula­ze u za­vršni­cu, a Slo­ven­ci vo­de ve­li­ku bit­ku za pla­sman u Hrvat­sku.

"Klju­čnu uta­kmi­cu će­mo igra­ti u po­slje­dnjem ko­lu u Ko­pru pro­tiv Por­tu­ga­la. Mo­ram re­ći da sam u ve­li­kim pro­ble­mi­ma, čak se­dam igra­ča je po­vri­je­đe­no, a zvao sam ne­ke igra­če ko­ji­ma ni nji­ho­vi ro­di­te­lji ne bi upu­ti­li po­ziv. Šta je tu je, vje­ru­jem da će­mo se uprkos sve­mu na­ći u Hrvat­skoj", tvrdi Vu­jo­vić i za kraj do­da­je:

"Gle­dam stal­no ta­be­le. Sve eki­pe iz re­gi­ona ima­ju ve­li­ke šan­se za EP, što je sjaj­no. Fan­tas­ti­čno bi bi­lo da ima­mo pet-šest na­ših se­le­kci­ja na Evrop­skom prven­stvu", za­klju­čio je je­dan od naj­bo­ljih evrop­skih ru­ko­me­ta­ša svih vre­me­na.

Ma­lo je ne­dos­ta­ja­lo da Var­dar ove go­di­ne sla­vi dvi­je ti­tu­le šam­pi­ona Evro­pe, jer su ru­ko­me­ta­ši­ce skop­skog klu­ba iz­gu­bi­le u fi­na­lu od Đe­ra 30:31.

Ču­pić: Var­dar pos­tao ve­li­ki

Na­kon što je Lu­ka Cin­drić odlu­čio po­lu­fi­nal­ni du­el pro­tiv Bar­se­lo­ne po­got­kom u po­slje­dnjim se­kun­da­ma, u fi­na­lu je u ju­na­ka izras­tao Ivan Ču­pić, ko­ji je sko­ro sa zvu­kom si­re­ne po­go­dio za po­bje­du nad PSŽ-om.

"Do­go­vor je bio da lop­ta u po­slje­dnjem na­pa­du ide na me­ne, baš kao što vje­žba­mo na tre­nin­gu. Me­đu­tim, ni­je bi­lo baš la­ko za­bi­ti Ome­je­ru. Var­dar je pos­tao ve­li­ka mo­mčad, a ovaj na­slov to i re­fle­kti­ra", ka­zao je Ču­pić.

Šter­bik: Kru­na ka­ri­je­re

Ve­li­ki do­pri­nos is­to­rij­skoj ti­tu­li Var­da­ra dao je le­gen­dar­ni gol­man Ar­pad Šter­bik, ko­ji je pro­gla­šen za MVP tur­ni­ra.

"Osvo­jio sam če­ti­ri Li­ge šam­pi­ona, ali ova na­gra­da je kru­na mo­je ka­ri­je­re, ovo je ne­vje­ro­va­tno", ka­zao je 38-go­diš­nji gol­man, ko­ji još ne­ma na­mje­ru za­vrši­ti ka­ri­je­ru. Na­ja­vio je po­vra­tak u Keln i slje­de­će se­zo­ne.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.