Važnost hormona rasta i nakon završetka rasta deteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2020, 09:37

Važnost hormona rasta i nakon završetka rasta deteta

Opšte je poznato da hormon rasta omogućava rast čoveka tokom detinjstva. Međutim, ovaj hormon ima veoma važnu ulogu i nakon postizanja finalne telesne visine.

Uticaj ovog hormona je posebno bitan u godinama koje nastupaju neposredno nakon završetka rasta. U periodu od 16. do 25. godine organizam se još razvija i tada hormon rasta pokazuje svoj puni efekat natelesni sastav, koštani sistem i mentalne funkcije. Taj prelaz od dečjeg ka odraslom dobu se naziva periodom tranzicije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U ranom mladalačkom razdoblju rast je završen, ali psihofizički razvoj nije. Uloga hormona rasta je izuzetno važna u tim godinama kada se jedinka priprema da postigne maksimalan zdravstveni potencijal za ulazak u odraslo doba.

Nedostatak hormona rasta u periodu tranzicije

Nedostatak hormona rasta podrazumeva smanjenu proizvodnju hormona rasta iz hipofize, koje nastaje kao posledica nekog genetskog poremećaja u razvoju hipofize ili zbog operacije i zračenja tumora hipofize. Nekada i povrede glave u saobraćaju i sportu, mogu uzrokovati smetnje u sekreciji ovog hormona. Pacijenti koji su bili lečeni hormonom rasta u detinjstvu, kada završe rast treba da se ponovo testiraju u cilju provere funkcije hipofize. To se obično dešava u 18. godini života, kada pedijatar upućuje pacijenta endokrinologu internisti.

Simptomi koje ima pacijent sa nedostatkom hormona rasta u periodu tranzicije su: povećano nagomilavanje masnog tkiva na trupu, slabost mišića, slabije podnošenje fizičkog napora, prelomi kostiju, nedostatak energije, depresivno raspoloženje, slabije pamćenje i nesanica.

Zašto je potrebna terapija hormona rasta u periodu tranzicije?

Telesni sastav – Hormon rasta omogućava postizanje normalnog telesnog sastava u tranziciji, tako što povećava mišićnu i smanjuje masnu masu tela. Na ovoj terapiji lakše se podnosi fizički napor, održava se adekvatna fizičku spremnost i snaga tela. Dobar telesni sastav umanjuje rizik i od bolesti srca.

Kvalitet kostiju – Hormon rasta popravlja kvalitet kostiju i povećava njihovu masu, čime smanjuje rizik od preloma kostiju.

Srce – Hormon rasta održava normalnu funkciju i masu srčanog mišića.

Kvalitet života - Da bi mozak obavljao svoje složene funkcije ovaj hormon je neophodan, jer popravlja pamćenje, raspoloženje i san.

Hormon rasta se naziva još i „hormonom mladosti“ zbog njegovih povoljnih efekata na organizam u celosti. U periodu tranzicije od dečjeg ka odraslom dobu, terapija ovim hormonom održava bolji kvalitet fizičkog i psihičkog statusa, omogućava veće izglede za duži zdrav život.

Aplikacija "Karta rasta"

Danas, kada skoro svi imamo „pametne“ mobilne telefone, široko je rasprostranjena upotreba korisnih i praktičnih aplikacija za beleženje telesnih visina dece.

Postoje brojne aplikacije, a za roditelje u Srbiji se izdvaja aplikacija „Karta rasta“ (NB Soft) jer je na našem jeziku i koriste se isti standardi rasta kao i u elektronskim kartama rasta u domovima zdravlja. Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i Ajfon telefone i tablete, a omogućava vođenje „dnevnika rasta“ za više dece. U aplikaciji takođe postoji automatsko računanje takozvanog genetskog potencijala, odnosno srednje visine roditelja prilagođene polu deteta.

Zatim se na grafikonu u aplikaciji za svako dete može jasno videti aktuelna visina i brzina rasta, uz jasno označenu zonu visokog i niskog rasta. Takođe, na grafikonu se može videti i ako je dete normalne visine, ali odstupa od srednje visine roditelja, odnosno genetskog potencijala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.