Važno je uložiti u obrazovanje

Izvor: B92, 03.Okt.2013, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važno je uložiti u obrazovanje

Beograd -- Obrazovanje, nauka i tehnološki razvoj ne predstavljaju potrošnju, već investicije od posebnog značaja, izjavio je danas resorni ministar Tomislav Jovanović.

On je na, međunarodnoj konferenciji "Kvantni skok" u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS), rekao da od stanja u obrazovanju i nauci dugoročno zavisi budućnost svake zemlje, pa i Srbije.

Ministar je rekao da su rezultati obrazovanja, posebno u nauci, znatno bolji nego što se ulaže u te oblasti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Jovanović je napomenuo da država za obrazovanje i nauku izdvaja svega 0,5 odsto budžeta, dodajući da će Ministarstvo raditi na tome da se ta sredstva povećaju.

On je podsetio da je Vlada Srbije danas dala saglasnost za finansiranje 600 novih doktoranata, precizirajući da se 2014. završava istraživački ciklus i da će krenuti novi.

Ministar je izrazio očekivanje da će srpski naučnici više konkurisati sa projektima i moći da povuku više grantova, odnosno više bespovratnih sredstava iz EU za te namene.

On je dodao da očekuje da će novi istraživački ciklus značiti iskorak u nauci, kao i da će doprineti rešavanju nekih ekonomskih izazova, između ostalog i problema u poljoprivredi izazvanih sušom.

Prethodno je na Filološkom fakultetu u Beogradu, koji je obeležio Dan fakulteta, ministar prosvete rekao i da u ovom trenutku nekoliko hiljada stranih studenata želi da uči srpski jezik na našim visokoškolskim ustanovama.

U razgovoru sa velikim brojem ambasadora prenet je njihov interes da studenti ovde studiraju, što je fantastično, rekao je Jovanović na svečanosti, istakavši da je obrazovanje investicija, a ne trošak.

To je, kako je istakao, prilika da Filološki fakultet prvi uđe u taj proces i da izađe na tržište, poručivši da fakulteti treba da budu spremni za taj izazov i da nema budućnosti bez nauke i obrazovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.