Vazdušni udari Izraela u pojasu Gaze

Izvor: Kurir, 15.Nov.2012, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazdušni udari Izraela u pojasu Gaze

U obraćanju preko televizije, nekoliko sati posle čitavog niza vazdušnih udara u kojima je ubijeno najmanje devet Palestinaca, uključujući komandira Ahmeda al Džabarija i dvoje dece, Netanijahu se zarekao da Izrael neće tolerisati dalje raketiranje svoje teritorije

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je u sredu da je Izrael poslao jasnu poruku Hamasu, ubivši komandira vojnog krila te islamističke organizacije, i da je spreman da proširi operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u pojasu Gaze ako to bude neophodno.

U obraćanju preko televizije, nekoliko sati posle čitavog niza vazdušnih udara u kojima je ubijeno najmanje devet Palestinaca, uključujući komandira Ahmeda al Džabarija i dvoje dece, Netanijahu se zarekao da Izrael neće tolerisati dalje raketiranje svoje teritorije.

"Hamas i druge terorističke organizacije izabrale su da eskaliraju svoje napade na građane Izraela u poslednjim danima. Nećemo tolerisati situaciju u kojoj izraelskim građanima preti raketna vatra", kazao je Netanijahu nakon konsultacija sa ministrima koji čine uži sastav vlade zadužen za bezbednost.

Netanijahu je takođe istakao da "Hamas namerno puca na civile i krije se iza svojih sostvenih civila".

"Mi izbegavamo da gađamo civile. Naši neprijatelji treže da nas zbrišu sa lica zemlje", dodao je on.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak poručio je da će izraelska vojska učiniti sve da povrati zatišje na jugu zemlje i da su današnji udari samo početak operacije, čiji su ciljevi da se ojača sposobnost zastrašivanja Izraela i nanese šteta sposobnistima ekstremističkih organizacija da lansiraju rakete.

"Izrael ne želi rat ali provokacije Hamasa u poslednjim nedeljima sa čestim rundama mina i raketa ispaljenih na jug Izraela, eksplozivnim tunelom koji je aktiviran i protivtenkovskom vatrom na džip u Izraelu primirale su nas da delujemo oštro i odlučno", rekao je Barak aludirajaći na seriju napada palestinskih ekstremista.

"Mi smo na početku, ne na kraju te akcije", rekao je Barak istakavši potrebu za visokom pripravnosću u Izraelu i na Zapadnoj obali i najavivši da će se ciljevi operacije postići ali ne brzo, preneo je AFP. Predsednik Izraela Šimon Peres rekao je u međuvremenu u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Barakom Obamom da je ubijeni Džabari bio masovni ubica.

Palestinski ekstremisti su posle izraelskih udara obnovili raketnu vatru na Izrael.

Izraelski raketni štit presreo je 13 raketa od 30 ispaljenih.

Dejstovala je takođe i izraelska mornarica iz Sredozemnog mora prema pojasu Gaze.

Egipat je reagujući na izraelske udare opozvao svog ambasadora u Tel Avivu.

Izraelska vojska saopštila je da je u poslednjih 12 godina Izrael pogodilo 12.000 raketa, a 768 samo ove godine.

Ambasada Izraela u Beogradu: Akcija u samoodbrani

Ambasada Izraela u Srbiji saopštila je da je najnovija izraelska vojna akcija u pojasu Gaze "ograničenog karaktera i da ima za cilj da eliminiše stratešku pretnju kojoj je izloženo oko milion građana Izraela".

"Samo je od početka ove nedelje na južni deo Izraela lansirano gotovo 200 raketa iz pravca pojasa Gaze. Izrael ne želi eskalaciju nasilja. Reč je o samoodbrani, jer Izrael ima dužnost da štiti svoje građane", istakla je ambasada te zemlje u saopštenju.

Kako je navedeno, Izrael se dugo uzdržavao, ali ne može da toleriše neprestane terorističke napade na svoje građane.

"Nijedna zemlja na svetu ne bi tolerisala takvu surovu realnost. Teroristička organizacija Hamas kontroliše pojas Gaze i stoga snosi odgovornost za sve što se dešava na toj teritoriji i za ono što iz nje dolazi", ukazala je izraelska ambasada. U saopštenju se podseća da se Izrael 2005. godine potpuno povukao iz Gaze koja je od tada postala "teroristička baza u koju se, pod budnim okom Hamasa, krijumčare velike količine oružja iz Irana, Libije i Sudana".

"Hamas i druge terorističke organizacije u Gazi se kriju u naseljenim mestima, dok u isto vreme ciljaju nedužne građane Izraela. Reč je o dvostrukom ratnom zločinu", istakla je izraelska ambasada.

Predstavništvo Izraela u Srbiji je navelo i da izraelske odbrambene snage (IDF) uvek ciljaju vojne mete i da ne zele da povrede civilno stanovnistvo. "Čak i tokom proteklih nedelja i terorističkih napada iz Gaze, Izrael je granicu prema Gazi držao otvorenom ne želeći da ometa isporuke namirnica i humanitarne pomoći", istakla je izraelska ambasada.

Na kraju se zaključuje da međunarodna zajednica treba da reaguje i učini sve što je u njenoj moći kako bi "teroristički napadi iz pojasa Gaze prestali".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.