Vazduh u Srbiji već danima opasan po zdravlje: Ovih ŠEST STVARI morate znati o česticama koje nam PRODIRU U PLUĆA

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2020, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazduh u Srbiji već danima opasan po zdravlje: Ovih ŠEST STVARI morate znati o česticama koje nam PRODIRU U PLUĆA

Koncentracija čestica iznad 100 mikrograma smatra se opasnom

Nije više novost da je zagađen vazduh u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Nišu, a jedan od najčešćih indikatora je visoka koncentracija suspendovanih PM-10 čestica.

Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o ovom zagađivaču:

PM-10 čestice su dobile naziv po svojoj veličini – one imaju manje od 10 mikrometara. Radi poređenja, ljudska dlaka je široka oko 100 mikrometara. I dok se krupnije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čestice zadržavaju, na primer u nosu, ove čestice prodiru u pluća.

PM-10 čestice mogu biti različitog sastava, a zajednička im je samo veličina. One su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale.

Kada je koncentracija ovih čestica u vazduhu između 0 i 20 mikrograma po metru kubnom, kažemo da je kvalitet vazduha odličan, a dobar je dok ne prelazi 40 mikrograma. Do 50 mikrograma vazduh je prihvatljiv, a preko toga kažemo da je vazduh zagađen.

Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kažemo da je vazduh jako zagađen.

Duga je lista zdravstvenih problema do kojih može da dovede udisanje PM-10 čestica. Može da dođe do apsorpcije otrovnih materija u krvi (na primer, cinka), do alergijskih reakcija, bakterijskih i gljivičnih infekcija, fibroze, respiratornih problema...

Hirurške maske nisu od pomoći u borbi protiv PM-10 čestica, ali nano-maske jesu. Nano-maski, međutim, nema u prodaji.

Brojni su izvori ovih čestica – od termoelektrana do automobila. Tu su, naravno, i prirodni izvori, poput šumskih požara i polena. I puder za lice može biti jedan od zagađivača.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.