Važan principijelan stav o Kosovu

Izvor: RTS, 24.Dec.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važan principijelan stav o Kosovu

Ministar Vuk Jeremić uputio pisma šefovima diplomatija zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i pozvao ih da ostanu pri tom načelnom stavu.

Šef srpke diplomatije Vuk Jeremić uputio je pisma ministrima spoljnih poslova zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i izrazio nadu da će te države nastaviti da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, ne priznajući pokušaj otcepljenja Kosova.

Očekuje se da će Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sud pravde tokom sledeće godine doneti odluku u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, naveo je Jeremić.

Uz ocenu da zato predstoji "kritični" period, Jeremić je ministrima poručio da je održavanje njihovog principijelnog stava o tom pitanju od najvećeg značaja".

Jeremić je ukazao da će odluka Međunarodnog suda pravde proizvesti snažan presedan, sa širokim posledicama za celu međunarodnu zajednicu.

Prema Jeremićevim rečima, odluka ne bi trebalo da bude prejudicirana, niti rad Međunarodnog suda pravde ometan "političkim pritiscima, kao što su nova priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova".

Jeremić je podsetio da su u javnoj raspravi pred Međunarodnim sudom pravde izneta dva osnovna stava.

Prema prvom, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, jer narušava garancije teritorijalnog integriteta i suvereniteta članica Ujedinjenih nacija.

Osim toga, dodao je Jeremić, to je suprotno i tekstu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti o uspostavljanju administracije UN na Kosovu, koju samo Savet bezbednosti može ukinuti, što se nije dogodilo.

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, ukazao je Jeremić, krši i jasne odredbe iz Rezolucije da su pregovori jedini legitiman način rešavanja konačnog statusa Kosova.

S druge strane, konstatovao je Jeremić, autori jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i njihove pristalice predstavili su suprotan stav, po kojem se pokušajem otcepljenja od članice UN ne krši međunarodno pravo.

Pored toga, dodao je Jeremić, oni odustajanje od pregovaračkog procesa vide kao legitimno, ukoliko ta strana smatra da kompromis nije verovatan.

Naš stav je da bi ozakonjenje navodnog "prava na secesiju", koje su izneli autori jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, uništilo uspostavljena prava svetskog poretka, upozorio je Jeremić.

Kao posledica toga, širom sveta bi mnogi postojeći sukobi mogli eskalirati, zamrznuti konflikti oživeti, a novi biti podstaknuti, ocenio je Jeremić.

Jeremić je ministrima zahvalio što njihove zemlje, principijelno poštujući Povelju UN, nisu priznale nelegalni pokušaj Kosova da se otcepi od Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić pisao zemljama koje ne priznaju Kosovo

Izvor: EMportal, 24.Dec.2009

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uputio je danas pismo šefovima diplomatija zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i pozvao ih da ostanu pri tom načelnom stavu.

Nastavak na EMportal...

Jeremić pisao zemljama koje ne priznaju Kosovo

Izvor: NaDlanu.com, 24.Dec.2009

BEOGRAD, 24. decembra 2009. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uputio je u četvrtak pismo šefovima diplomatija zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i pozvao ih da ostanu pri tom načelnom stavu. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Jeremić: Hvala za pomoć

Izvor: Večernje novosti, 24.Dec.2009

Šefovima diplomatija zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uputio je pisma u kojima se duboko zahvaljuje na njihovom principijelnom stavu

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.