Važan igrač: Alternativa za Nemačku peva Putinovu pesmu

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 22:10

Važan igrač: Alternativa za Nemačku "peva Putinovu pesmu"

Stranka Alternativa za Nemačku (AFD) je važan igrač u širenju ruske propagande u Nemačkoj.

Ovo je izjavio predsednik Kancelarije za zaštitu ustava, nemačke unutrašnje obaveštajne službe Tomas Haldenvang.

AfD ima poslanike u Bundestagu i parlamentima svih nemačkih pokrajina.

"Prenošenje ruskih narativa iz delova ove stranke doprinosi širenju desničarskog ekstremizma u Nemačkoj, dok se u ovim krugovima čak pevala i Putinova pesma," rekao je Haldenvang >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za televiziju ARD.

Nemačka sigurno ima jednu od najstabilnijih demokratija na svetu, rekao je Haldenvang. Međutim, "demokratija je sve više pod pritiskom. Mi zapravo vidimo napade na ovu demokratiju sa različitih strana, iznutra i spolja."

Rusija, na primer, pokušava da destabilizuje demokratski sistem u Nemačkoj na više nivoa. Širi se narativ da Kremlj vodi rat protiv Ukrajine i zato što je Zapad navodno narušio ruske bezbednosne interese.

Haldenvang je rekao da su takve narativne obrasce, između ostalih, sprovodili delovi AfD. "Oni imaju dobre kanale u širokim krugovima stanovništva. U tom pogledu više nema potrebe za ruskim medijima, jer i nemački mediji u ovoj sredini usvajaju te narative."

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.