Vavilonska kula vibracija

Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vavilonska kula vibracija

Ambiciozna u muzičkim namerama, ali i opuštena u isti mah, nemačka electrofolk družina Milky Chance širi finalne EXIT-ove večeri na Glavnoj Bini svoju viziju hippie ljubavi i predavanja letu, suncu i novim prijateljima, svojim mekim i toplim ritmovima, vrlo etničke kakvoće, te glasovima koji definišu jednu vrstu blago psihodelične euforije bez i tračka agresije. Elektronika, ali i udaraljke i gitare, usna harmonika, idealno rečju za plutanje publike po zvuku koji okrepljuje njihovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << srce, ali i sluh. Melanholična atmosfera, koja u sebe inkorporira nekakav transfigurisan reggae-blues, dodiruje vašu dušu nežnim doticajima. A to zaista godi, i te kako.

Američki Capital Cities izvodi pak svoju verziju 'kalifornikacije' publike - atmosfera noćnih plesnih klubova, ali nekako prebojena odblescima francuskog šansonjerskog 'spleena' (!), sve odsvirano i veoma arty dizajnirano istovremeno - ovo bi bio zvuk kakvog Njujorka na Zapadnoj Obali, ako možete da to zamislite. Ali tu je senzualna "Stayin' Alive" verzija Bee Gees klasika na sopstveni način, te disco dekadencija LA, ali punokrvno telesna i autorski veoma obrazložena u instrumentaciji i zvučnim idejama. Plus jedna "Nothing Compares 2 U" u maniru Stevie Wondera! I još Madonnin "Holiday" i još nezaboravno uzmahivanje publike i još...

A onda je već došlo vreme za Faithless... Gromoglasna ekstaza, veooooma rockerski stav u startu, vasionska kontemplacija odmah zatim, Maxi Jazz kao glasnogovornik elektronskog užitka svih 'bezvernih' i Sister Bliss poput ćutljivog božanstva koje komunicira samo svojim spravama sa trona. Ekstatični sled ovde smenjuje hedonistički reggae iz budućnosti sa kosmičkim zvučnim rafalima, a onda već ima mesta i za solo gitarske majstorije, oniričnu "Insomnia", te interstelarnu zvučno-svetlosnu avanturu sa pevačicom zanosnog glasa u "Hands". I još toliko nezaboravnog predavanja noćnim sunčanim zracima muzike dok letite na ubrzanju ove Faithless bespogovorne Vavilonske kule nadnaravnih vibracija, kao okačeni spolja na kakav naučnofantastični cepelin. Zaista veličanstveno.

Milky Chance, Capital Cities i Faithless. Osim toga je poslao i tri fotke za Zoom-ove pa moze isto onako dole da ide ako zatreba - Lutke (bili na Jack Daniels Backstageu) i Straight Mickey and the Boyz (Future Shock Stage) i jedna fotka Dance Arene, svakako ce sve pisati u fajl infou.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.