Vatrogasci se ove godine borili sa skoro 17.000 požara: U njima stradale 73 osobe, 210 spaseno

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Sep.2021, 13:19

Vatrogasci se ove godine borili sa skoro 17.000 požara: U njima stradale 73 osobe, 210 spaseno

U požarima na građevinskim objektima poginule su 63 osobe, povređene 163, a spaseno 306.

Dan, bar u Beogradu, počeo je požarom. Vatra je izbila u barakama na prostoru od 500 kvadrata na Novom Beogradu, vatrogasci su požar brzo lokalizovali i to je jedan od skoro 17.000 sa koliko su se u toku ove godine oni obračunavali. Kako je izjavio vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova (MUP) i načelnika Sektora za vanredne situacije (SVS) Luka Čaušić, tokom 2021. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine evidentirano je ukupno 21.413 vanrednih događaja od kojih su najbrojniji, upravo, požari. Do početka prošle nedelje ih je bilo 16.896, a u njima su stradale 73 osobe.

- Tokom 2021. godine evidentirano je ukupno 21.413 vanrednih događaja od kojih su najbrojniji požari - 16.896. Najviše požara je nastalo na otvorenom prostoru - 10.702, zatim na građevinskim objektima - 5.020 i na saobraćajnim sredstvima - 1.174. U svim požarima poginule su 73 osobe, 196 je povređeno, a 210 je spaseno iz požara - naveo je Čaušić.

U požarima na građevinskim objektima, kako precizira, poginule su 63 osobe, povređene 163, a spaseno 306. U požarima na otvorenom prostoru poginulo je 8, povređeno 22, a spaseno 4 lica. U požarima koji su nastali na saobraćajnim sredstvima poginulo je 2, a povređeno 11 osoba.

- Spaseno je na desetine kuća, na desetine života, na stotine hektara. Nažalost imali smo nastradalih u požarima na otvorenom i u stambenim objektima. Požar je rizik broj jedan u našoj zemlji - podseća Čaušić i dodaje:

- Zbog opasnosti koju nose sa sobom mi iz Sektora za vanredne situacije stalno apelujemo na ljude da budu oprezni kada su visoke temperature. Najveći broj nesreća u požarima nastaje upravo zbog paljenja strnjike ili biljnog otpada. To je požar koji se otme kontroli, jer obični ljudi nisu ni obučeni ni opremljeni da ga gase, i onda imamo ljudske žrve i velike materijalne štete.

Čaušić dodaje i da je na hiljade hektara šumskih gazdinstava spaseno u toku ove godine brzom intervencijom kako pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, tako i kolega iz Helikopterske jedinice MUP-a.

Osim u Srbiji, oni su se sa požarima "obračunavali" u Republici Srpskoj, Severnoj Makedoniji i u Grčkoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.