Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2016, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatre humanosti u dječjim srcima

BANJALUKA - Iako je pravljena za mlađi uzrast, predstava "Kresivo", rađena po poznatoj bajci Hansa Kristijana Andersena, u adaptaciji i režiji Slavička Malenova i izvedbi ansambla Državnog lutkarskog pozorišta iz bugarskog grada Slivena, zasmijala je i zainteresovala i djecu viših razreda osnovne škole.

Zajedno sa drugarima iz nižih razreda, oni su danas, petog dana 15. međunarodnog festivala pozorišta za djecu, pri izvedbi predstave u dva jutarnja termina, u devet i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 11 časova, skoro do posljednjeg mjesta napunili veliku salu Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS). Pored velike zabave koju su im priredili glumci: Igor Vidačković, Diana Ondelj-Maksumić, Serđo Radoš, Nedžad Maksumić i Nermina Denjo, obučeni u sjajne lutke koje su zajedno sa scenografijom uradili Silva Bačvarova i Vasil Rokomanov, znatiželjne djevojčice i radoznali dječaci upoznali su se i sa jednim starim predmetom s kojim se ranije nisu sretali. To je kresivo. Kresivo je zanimljiv stari predmet koji stvara iskre. U davnim vremenima ljudi su dobijali vatru uz pomoć tih iskri. Glavni junak ove lutkarske predstave je mladi vojnik koji traži svoju sreću. Na početku priče on misli da je sreća skrivena u novcu. Stara vještica mu pomaže da dobije mnogo novca, ali ubrzo postaje svjestan da bogatstvo ne kupuje sreću. Pomoću iskri starog kresiva vojnik poziva Velikog psa - čuvara skrivenog blaga, a Veliki pas mu pomaže da pronađe i put do srca lijepe princeze. Tako se od iskre kresiva rađa jedna prava i čista ljubav. Ovaj kraj za mališane, ujedno, izvukao je i sjajnu pouku, koju nosi gotovo svaka Andersenova bajka.

"Naša predstava posvećena je blistavom umu velikog danskog pisaca Hansa Kristijana Andersena. Njegova su djela prevedena na više od 80 jezika i bila su nadahnuće za stvaranje mnogih slika, filmova i pozorišnih predstava. Andersena su priče za djecu, kojih je više od 150, označile kao jednu od najvećih figura svjetske literature. 'Kresivo' i druge njegove bajke bacaju iskre i pale vatre humanosti u ljudskih srcima", kazao je Malenov, čija se predstava na festivalu takmiči s predstavama iz Poljske, Argentine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Francuske i BiH. Odluku o pobjednicima u petak uveče donijeće žiri u sastavu: David Burman, reditelj iz Sankt Peterburga, Dragoslav - Šilja Todorović, reditelj iz Beograda, i Ranko Risojević, književnik iz Banjaluke.

Na repertoaru festivala sutra je predstava "Priča o Ferdinandu" Lutkarskog pozorišta "Guliver" iz Varšave, te komad "Avanture profesora Kurama, pronalazač", "Maniteatra". Specijalno za goste, DP RS izvešće predstavu "Odisej, san o povratku".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.