Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatra guta tršćake

Požari ugrožavaju ptice gnezdarice, a vrlo brzo se širi na okolne salaše i voćnjake

Apatin – Usled nekontrolisanog paljenja trske, mlade topole i niskog rastinja u neposrednoj blizini Apatina, vatrogasna služba nedavno je za samo dva dana čak tri puta bila primorana da interveniše. Opštinska ekološka inspekcija ovim povodom je upozorila da je paljenje zabranjeno i da je za počinioce predviđena novčana kazna od pet do 20.000 dinara.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Svako paljenje koje ugrožava životnu sredinu kažnjava se više od običnih komunalnih prekršaja. Iako se počinioci retko otkrivaju, naša inspekcija će preduzeti mere da bi se sprečilo dalje uništavanje tršćaka – ističe za naš list opštinski ekološki inspektor Dragana Stambolija. U Zavodu za zaštitu prirode iz Novog Sada napominju da su požari kod zaštićene Mirković bare izuzetno štetni, jer je na tom području gnezdilište retkih vrsta ptica. Znatan deo „Mirković bare" lane je za kratko vreme nestao u požaru, a štetu su imali i pčelari, jer su stradale mlade vrbe koje su veoma korisne za pčele.

– Tršćaci su jedina mesta na kojima ptice gnezdarice imaju idealne uslove za gnežđenje. Nije prvi put da se trska pali upravo kod Mirković bare, o čemu smo obavestili pokrajinsku ekološku inspekciju – kaže za „Politiku” direktorka Zavoda Biljana Panjković.

Apelom građanima da ne pale trsku i nisko rastinje bez kontrole oglasila se i Vatrogasna služba Sombor, upozorivši da se požari obično vrlo brzo šire na salaše i voćnjake, a često se događa da zahvate i objekte u blizini.

„Osim ove vrste štete, paljenje trske zahteva angažovanje malobrojnih vatrogasnih vozila i remeti rad na drugim slučajevima gašenja požara koji su u ovo doba godine sve učestaliji”, naglašava se u apelu.

Z. Obradović

[objavljeno: 08/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.