Vatikan pravi grupu eksperata za prevenciju zlostavljanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan pravi grupu eksperata za prevenciju zlostavljanja

Vatikan pokreće radnu grupu eksperata za pomoć katoličkim eparhijama i verskim redovima u izradi smernica za postupke u slučaju seksualnog zlostavljanja koje počine predstavnici klera.

Inicijativa je predložena prošle godine na skupu o sprečavanju zlostavljanja, preneo je AP.

To se smatralo neophodnim, s obzirom da se katolički čelnici u nekim delovima sveta, uglavnom u siromašnim i područjima opterećenim sukobima u Africi i Aziji, nisu pridržavali Vatikanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktive iz 2011. o razvoju smernica.

Članovi radne grupe izjavili su danas da je cilj pružiti pravnu ekspertizu i pomoć eparhijama i verskim redovima koji nemaju profesionalna sredstva ili su na drugi način zanemarili da se povinuju direktivi iz 2011. godine.

Vatikan zahteva samo da se optužbe za zlostavljanje prijavljuju interno, a ne policiji, te da crkveni čelnici optužbe za zlostavljanje prijave policiji samo tamo gde to zahtevaju građanski zakoni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vatikan pravi grupu eksperata za prevenciju zlostavljanja

Izvor: B92, 28.Feb.2020

Vatikan pokreće radnu grupu eksperata u izradi smernica za postupke u slučaju seksualnog zlostavljanja koje počine predstavnici klera...To će biti pomoć katoličkim eparhijama i verskim redovima...Inicijativa je predložena prošle godine na skupu o sprečavanju zlostavljanja, preneo je AP...To...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.