Vatikan oprostio Bitlsima

Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan oprostio Bitlsima

Na vrhuncu svoje slave Bitlsi su razbesneli katoličku crkvu izjavom da su popularniji od Isusa Hrista. Oproštaj iz Vatikana: Bitlsi

Vatikan je tek pre dve godine konačno oprostio Džonu Lenonu tu izjavu izrečenu u intervjuu jednom londonskom listu 1966, nazivajući je "hvalisanjem" mladića koji se našao u vrtlogu iznenadne slave.

Kako prenosi londonski "Telegraf", sada je list "Oservatore romano" objavio na naslovnoj strani hvalospev Bitlsima. Ne samo da im, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << blagoslov pape Benedikta XVI, oprašta brojne moralne prestupe već ih naziva "neprocenljivim draguljem".

Istina je, piše zvanično glasilo Vatikana, da su se drogirali, da su živeli bahato i da su čak kroz svoje pesme proturali satanističke poruke. Premda Džon, Pol, Džordž i Ringo nisu bili najbolji uzor tadašnjoj omladini, svakako nisu bili ni najgori rokeri svoje generacije.

Bitlsi i vera

Pol Makartni i Džordž Harison kršteni su u katoličkoj crkvi, ali nisu bili vernici, dok je Ringo Star tek nedavno, po sopstvenom priznanju, našao Boga.

"Njihove prelepe melodije promenile su muziku i nastavljaju da nam pružaju zadovoljstvo", ističe "Oservatore romano", pitajući se "kakva bi pop muzika danas bila bez Bitlsa?".

Ove pohvale, navodi Telegraf, iznenadiće mnoge katolike, imajući u vidu da su članovi Bitlsa javno kritikovali sve vidove organizovane religije.

Džon Lenon je svojevremeno razbesneo mnoge hrišćane, pre svega u SAD, izjavom da su Bitlsi popularniji od Isusa i da ne zna ko će prvi da nestane - rokenrol ili hrišćanstvo.

O decenijskom sukobu Bitlsa i Vatikana za "Blic" je pisao i naš poznati rok kritičar Petar Popović, a tekst možete pročitati ovde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.