Vatikan odbacio rezoluciju Belgije protiv papinih stavova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan odbacio rezoluciju Belgije protiv papinih stavova

VATIKAN - Vatikan je danas odbacio rezoluciju belgijskog parlamenta u kojoj se osuđuje papa Benedikt Šesnaesti zbog izjave da bi upotreba kondoma mogla da pogorša širenje side.

Na turneji po Africi prošlog meseca Benedikt je rekao da sida "ne može biti savladana deljenjem kondoma. Nasuprot, oni povećavaju problem". Papine stavove kritikovali su evropska i američka štampa, zdravsteni zvaničnici i političari, a Belgija je prva zemlja koja je uložila diplomatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protest Vatikanu.

U razoluciji belgijskog parlamenta usvojenoj kasno sinoć, traži se od belgijskog izaslanika u Vatikanu da uloži protest zbog "neprihvatljivih" papinih komentara.

U rezoluciji se traži od vlade i da "snažno reaguje protiv svake države ili organizacije koja ubuduće bude dovela u sumnju korist od upotrebe kondoma u sprečavanju prenosa virusa side".

Portparol Vatikana rekao je da je zapanjen budući da, kako je rekao, "deluje očigledno da su u svakoj demokratskoj državi Sveti otac ili crkva slobodni da izraze svoj stav".

On se zapitao da li su belgijski poslanici obratili dovoljno pažnje papinim argumentima ili su informacije dobili iz "neobjektivnih" zapadnih medija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.