Vatikan: Pojačane mere bezbednosti

Izvor: B92, 20.Sep.2014, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan: Pojačane mere bezbednosti

Na Trgu svetog Petra pojačane su mere bezbednosti nakon šo su obaveštajne službe doznale za mogući plan za napad na Vatikan, pišu danas italijanski mediji.

Tako je podignuta bojazan da bi poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja mogao biti u opasnosti, prenosi AFP.

"Mesađero" (Il Messaggero) piše da je jedna strana bezbednosna služba upozorila Italiju nakon što je presrela komunikaciju između dva Arapina, u kojoj se pominjao "demonstrativni čin u sredu kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vatikana".

AFP podseća da je sreda dan u kom papa održava javnu audijenciju na trgu ispred Bazilike svetog Petra.

Provere italijanske antiterorističke jedinice pokazale su da je jedan od sagovornika prošao kroz Italiju pre osam meseci, što povećava zabrinutost da bi ova pretnja mogla biti realna.

Ranija upozorenja da ekstremisti "Islamske države" kuju zaveru da napadnu papu Vatikan je odbacio, ali je bezbednost ipak povećana za njegove audijencije sredom i nedeljom, navodi "Mesađero".

List "Republika" piše da vatikanskoj policiji u proveri turista pomažu policajci u civilu i psi specijalno trenirani za pronalaženje eksploziva, dok su hoteli u toj oblasti pod nadzorom.

AFP navodi da je vest o pojačanim merama bezbednosti italijanska štampa objavila dan pre putovanja pape Franje u Albaniju, gde se očekuje njegovo pozdravljanje sa okupljenima, uprkos izveštajima o mogućnoj opasnosti od boraca ID koji su se u tu pretežno muslimansku zemlju vratili sa Bliskog istoka.

Agencija navodi strahovanja da je papa postao meta govoreći protiv ID-a i podrškom Svete stolice američkim vazdušnim napadima u Iraku.

U intervjuu italijanskom dnevniku "Nacione" (La Nazione) ove nedelje, irački ambasador u Vatikanu Habib Al Sadr rekao je ID "jasno saopštila" da "žele da ubiju papu".

"Pretnja papi je verodostojna", rekao je on.

Vatikan je odbacio to upozorenje, saopštavajući da mere bezbednosti za putovanje ostaju nepromenjene, navodi francuska novinska agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čuvaju Papu: Pojačane mere bezbednosti oko Vatikana

Izvor: Blic, 20.Sep.2014

Na Trgu svetog Petra pojačane su mere bezbednosti nakon šo su obaveštajne službe doznale za mogući plan za napad na Vatikan, pišu danas italijanski mediji, podižući bojazan da bi poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja mogao biti u opasnosti, prenosi AFP...Mesađero piše da je jedna strana...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.