Izvor: Politika, 02.Apr.2010, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan: Papa ima imunitet

"Papa je šef države i ima isti pravni status kao i svi ostali šefovi država". – Vatikan poriče da je zataškavao slučajeve zlostavljanja 200 dečaka oštećenog sluha u američkoj saveznoj državi Viskonsin od 1950. do 1974. godine, za koje se okrivljuje sada pokojni sveštenik Lorens Marfi.

Prema izveštajima agencija

VATIKAN - Papa Benedikt XVI, koga advokati žrtava seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih sveštenika u SAD optužuju da ima krajnju odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za ove zločine, ne može biti pozivan da svedoči ni na jednom suđenju, jer ima imunitet kao šef države, saopštio je danas jedan od glavnih pravnih zvaničnika Vatikana.

"Papa je šef države i ima isti pravni status kao i svi ostali šefovi država", rekao je u intervjuu za italijanski dnevni list "Korijere dela sera" šef suda u Vatikanu Đuzepe dela Tore, ističući da poglavar Rimokatoličke crkve ima imunitet pred stranim sudovima.

Advokati koji zastupaju žrtve seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika u nekoliko slučajeva u SAD, rekli su da će tražiti da papa svedoči kako bi dokazali da je Vatikan zanemarivao ove zločine.

Međutim, papa je zaštićen diplomatskim imunitetom budući da više od 170 zemalja, uključujući SAD, imaju diplomatske odnose sa Vatikanom i priznaju ga kao suverenu državu, a papu kao suverenog šefa države.

Dela Tore je, takođe, odbacio navode da američki biskupi, od kojih su neki optuženi da su sveštenike koji su decu napastvovali premeštali iz parohije u parohiju umesto da ih predaju policiji, mogu da se smatraju običnim službenicima Vatikana, što bi značilo da njihov šef, odnosno papa, snosi krajnju odgovornost, preneo je AP.

"(Rimokatolička) crkva nije multinacionalna kompanija", rekao je Dela Tore, ističući da "svaki biskup snosi zakonsku odgovornost za upravljanje biskupijom".

Vatikan poriče da je zataškavao slučajeve zlostavljanja 200 dečaka oštećenog sluha u američkoj saveznoj državi Viskonsin od 1950. do 1974. godine, za koje se okrivljuje sada pokojni sveštenik Lorens Marfi.

Papa u besedama uoči vaskršnjeg praznika nije spomenuo krizu koja potresa Rimokatoličku crkvu poslednjih meseci, a tiče se afere o navodnom zataškavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja dece po katoličkim školama, crkvama i drugim institucijama širom sveta, ponajviše u Evropi.

[objavljeno: 01/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.