Vaspitači protestuju zbog smanjenja plata

Izvor: Press, 17.Jan.2013, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaspitači protestuju zbog smanjenja plata

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama u Beogradu pobunili su se protiv toga što će im novom uredbom plate, kako navode, biti smanjene za od 3.500 do 12.000 dinara.
Na današnjoj konferenciji za novinare dali su Vladi rok do utorka 22. januara da spornu uredbu stavi van snage - u suprotnom najavljuju protest.
Predsednica sindikata Ljiljana Moračanin istakla je da će se u slučaju protesta poštovati minimum procesa rada i vrtići neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zatvoreni, ali će predstavnici sindikata demonstrirati ispred Vlade.Ona je podsetila da su zaposleni u beogradskim obdaništima sa svojim osnivačem, Upravom Grada Beogara, potpisali poseban kolektivni ugovor kojim su im garantovane plate.
Zato je upućen poziv gradonačelnuiku Beograda Draganu Đilasu da zaštiti to što je ugovorom garantovano.
"Ova uredba posebno pogađa one sa najmanjim zaradama, tehničko osoblje, među kojima ima i visokokvalifikovanog kadra. Mi tu nepravdu nećemo dozvoliti", kazala je Moračanin.
Ona je upitala i kako je Vlada mogla da donese uredbu kojom će zarade pojedinim kategorijama zaposlenih biti smanjene i ispod minimalnih garantovanih plata na nivou države.Po računici sindikata, spremačice i nekvalifikovani radnici će nakon predviđenog smanjenja plata imati plate od oko 15.000 ili 16.000 dinara, a najniža garantovana plata u Srbiji je oko 21.000 dinara.
Predstavnica sindikata Slobodanka Ninić ukazala je na to da je Beograd specifičan i da se životni troškovi, kao i opterećenost zaposlenih u glavnom gradu ne mogu meriti sa mestima u unutrašnjosti Srbije.
Ona je precizrala da u beogradskim vrtićima ima oko 55.000 dece, u predškolskim ustanovama širom Srbije ima nešto više od 8.000 zaposlenih, a 32 odsto od toga radi u Beogradu, u 17 predškolskih ustanova.Ninić je ocenila da nije ispravno da direktor koji brine o 11 grupa dece ima istu platu kao i neko ko brine o 600 grupa u predškolskim ustanovama.
Sporna Uredba o izjednačavanju keficijenata zaposlenih u predškoslim ustanovama doneta je krajem 2012, a na snagu je stupila 6. januara ove godine.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.