Izvor: B92, 24.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington o turskoj invaziji Iraka

Kanbera -- Američki sekretar za odbranu Robert Gejts zatražio od Turske da povuče vojsku iz Iraka, čim "obavi misiju" protiv Kurda.

Gejts je, u obraćanju novinarima u Kanberi posle razgovora s predstavnicima australijske vlade, izjavio da je suverenitet Iraka važan, ali da treba priznati da je Turska trpela napade PKK, prenela je agencija DPA.

"Govoreći o turskoj operaciji, nadam se da će biti kratkotrajna i precizna, da neće biti gubitaka nevinih života i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se vojnici povući čim obave zadatak", rekao je Gejts.

Šef australijske diplomatije Stiven Smit je, međutim, bio kritičniji prema Ankari i naglasio je da suverenitet Iraka mora da bude poštovan.

"Turska bi trebalo da poštuje suverenitet Iraka i da se što pre povuče preko granice", rekao je Smit.

Poginulo pet turskih vojnika i 16 pripadnika PKK

Petorica turskih vojnika poginula su danas u sukobima sa pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK) u severnom Iraku, čime je bilans žrtava među vladinim trupama od početka invazije na tu zemlju porastao na 12, saopštili su turski bezbednosni izvori.

Prema ovom saopštenju, još 16 pripadnika PKK poginulo je u današnjim sukobima, koji i dalje traju na 15 različitih lokacija u nenaseljenim, planinskim oblastima, preneo je Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.