Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasiljković će biti izručen

Sidnej -- Vrhovni sud Australije odbacio je zahtev Dragana Vasiljkovića da blokira njegovo izručenje Hrvatskoj.

Vasiljković, poznat i kao Kapetan Dragan, optužen je da je naredio mučenje, ubistvo i progon hrvatskih ratnih zatvorenika i civila tokom rata u Hrvatskoj, početkom devedesetih godina. Sada državljanin Australije, od 20. januara je u sidnejskom zatvoru, gde čeka izručenje, a ako bude osuđen u Hrvatskoj, mogao bi dobiti i 20 godina zatvora.

Vasiljković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je od Vrhovnog suda Australije tražio da spreči njegovo izručenje jer Australija nema potpisan sporazum s Hrvatskom o izručenju. Vasiljković je tvrdio i da ga vlasti Australije nelegalno drže u pritvoru. Vrhovni sud Australije prihvatio je ocenu Vlade Austrije da Vasiljković može biti izručen na osnovu Ugovora zemalja Komonvelta o izručivanju, pa će postupak protiv njega biti nastavljen 12. jula pred lokalnim sudom u Sidneju.

Vasiljković je optužen da je u junu i julu 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u februaru 1993. u selu Bruška, kod Benkovca, mučio i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti se i da je kao zapovednik jedinica za posebne namene u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja policijske stanice Glina, prigradskog naselja Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac. Tokom tog napada oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo je naterano u bekstvo, opljačkana im je imovina, a ubijeno je i ranjeno više civila, među njima jedan strani novinar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.