Izvor: B92, 17.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasiljević:Milošević tražio da zločini na Kosovu budu rešeni

Hag -- U nastavku unakrsnog ispitivanja Aleksandra Vasiljevića, ovaj svedok tužilaštva ispričao je, na sugestiju optuženog, da je na sastanku koji je 17. maja 1999. godine održan u Beogradu, Slobodan Milošević rekao tadašnjem vojnom i policijskom vrhu da svi krupni zločini počinjeni na Kosovu moraju da budu rešeni, javlja specijalni izveštač RTV B92 iz Haga, Miloš Milić. O ovom sastanku Vasiljević je govorio tokom glavnog ispitivanja, kada je otkrio da je vojni vrh obavestio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tadašnjeg jugoslovenskog predsednika da su na Kosovu počinjeni zločini, i da na njemu deluju paravojske.

Govoreći o opsadi Vukovara, Vasiljević je prepričao da je najviše detalja o tome dobio od novinara Jovana Dulovića, koji mu je tvrdio da ni Mile Mrkšić, ni Miroslav Radić ni Veselin Šljivančanin nisu imali nikakve veze sa zločinom u Ovčari. Ipak, Vasiljević je ukazao da su zarobljenici iz vojne bolnice, koji su kasnije pobijeni, bili u nadležnosti JNA, odnosno jedinice koja je operisala u tom području, ali je precizirao da oni nisu bili u rukama JNA kada je počinjen zločin.

Nekadašnji načelnik vojne bezbednosti je svedočio i da je sukob u Dubrovniku počeo kada je iz tog grada pucano na bivšu JNA. Aleksandar Vasiljević je potvrdio da su u samom gradu paljene automobilske gume kako bi bila izazvana pažnja svetskih medija.

Vasiljević je u sudnici haškog tribunala izjavio i da je u septembru 1991. otkriveno da se u Bosni naoružavaju članovi SDA, i povezuju u tzv "Patriotsku ligu naroda", odnosno "zelene beretke". Pozivajući se na obaveštajne podatke iz tog vremena, bivši šef KOS-a rekao je i da su pripadnici ove paravojne formacije pucali iz snajpera na demonstrante u Sarajevu u aprilu 1991. godine, kako bi optužili SDS za taj zločin. Direktno je imenovao Juku Prazinu da je naredio da se puca sa sarajevskog hotela "Holidej in". Na Miloševićevu sugestiju, Aleksandar Vasiljević je prepričao i obaveštajne informacije o onome što se desilo u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Prema rečima ovog svedoka, napad na kolonu JNA koja se evakuisala iz kasarne u tom gradu izvršili su pripadnici lokalnih "zelenih beretki", ida je član Predsedništva BiH, Ejup Ganić, tada tvrdio da nije bila dogovorena nikakva evakuacija kasarne, već samo razmena komandanta kasarne, generala JNA Milutina Kukanjca za tada na silu zadržanog Aliju Izetbegovića. "Iz kolone vojnika niko nije pucao", zaključio je Vasiljević. Slobodan Milošević će i sutra, još sat ipo, ispitivati ovog svedoka, a potom bi trebalo da ga ispituju i "prijatelji suda", i potom tužioci u dodatnom ispitivanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.