Vaš pas ne voli maženje ovih delova tela

Izvor: B92, 23.Sep.2018, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaš pas ne voli maženje ovih delova tela

Interakcija i dodiri između psa i čoveka mogu da imaju terapeutsku korist za obe strane. Dodiri smiruju znemirene pse, ali i vlasnike. Ipak, treba biti oprezan, jer psi ne vole kada ih diramo i mazimo po svim delovima tela.

Uopšteno, psi obožavaju kada ih mazite po grudima, ramenima i u blizini repa. Dodatna mesta, koja podrazumevaju njihovo zadovoljstvo ovom radnjom, uključuju vrat i područje između ušiju. Ali, tu su i ona osetljivija područja, gde su vaše ruke manje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobrodošle, a to su njihove uši, šape, vrh repa, vrh glave, njuška i stomak.

To ne znači da nijedan pas ne voli da mu se dodiruju ta mesta, ali bilo bi dobro da ih izbegavate ako primetite čudno ponašanje vašeg ljubimca dok ga mazite po navedenim delovima.

Takođe, pokreti kao što je "čupanje" ogrlice vašeg psa, kod njega mogu izazvati strah. Vaš ljubimac bi ovakvu vrstu dodira mogao da shvati kao pretnju, zbog čega bi mogao da ispolji znake agresije ili bi mogao da pokuša da pobegne.

Maženje kao nagrada

Jedno istraživanje pokazalo je da psi preferiraju maženje više nego verbalne pohvale kad je reč o nagradi za njihovo pozitivno ponašanje. Maženje tako pomaže u održavanju dobrih manira. Ali ponekad to nije dovoljno pa stručnjaci savetuju kombinaciju maženja i vokalne pohvale za najbrže učenje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vaš pas ne voli maženje ovih dijelova tijela

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Sep.2018

Interakcija i dodiri između psa i čovjeka mogu da imaju terapeutsku korist za obje strane. Dodiri smiruju uznemirene pse, ali i vlasnike. Ipak, treba biti oprezan, jer psi ne vole kada ih diramo i mazimo po svim dijelovima tijela.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.