Varšava zabranila demonstracije protiv Trampa

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varšava zabranila demonstracije protiv Trampa

Varšava -- Gradske vlasti Varšave zabranile su antiratne demonstracije i protest protiv američkog predsednika Donalda Trampa što su planirali poljski studenti

Poljski studenti su za 1. septembar planirali demonstracije kao alternativu državnom obeležavanju 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata.

"Našu manifestaciju prijavili smo još 6. avgusta, a tek 27. avgusta smo dobili zabranu", te je kasno da se prijavi novo okupljanje, kazao je danas listu "Gazeta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << viborča" Dominik Puhala iz Studentskog antifašističkog komiteta i dodao: "Gradske vlasti su nas saterale uz zid".

Studenti su želeli da organizuju svoje, alternativno obeležavanje godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, zato što su zvanične svečanosti poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda podredile glavnom gostu, Donaldu Trampu.

Zbog američkog predsednika poljske vlasti su i svečanost premestile prvi put u Varšavu sa istorijskog mesta - poluostrva Vesterplate u Gdanjsku. Tamo su prve salve nemačkog ratnog broda pale na poljski garnizon u zoru 1. septembra 1939. godine, označivši početak rata. U Gdanjsku, gde je sada na vlasti opozicija, uvek se do sada obeležavala ta godišnjica.

"U (američkim) logorima za izbeglice na granici s Meksikom krše se ljudska prava. Decu odvajaju od roditelja. To što se od posete Donalda Trampa pravi veliki nacionalni događaj, to je kao da nam pljuju u lice. Poljske vlasti ponašaju se kao poslušnici", kazao je Puhala.

Članovi Studentskog antifašističkog komiteta ljuti su na gradske vlasti Varšave, koja je rukama opozicije, zato što su zabranile njihov antiratni marš i protest protiv Trampa suviše kasno, a nisu im ni ponudile na vreme da promene trasu.

"Javno okupljanje je bilo u koliziji sa državnim svečanostima koje po zakonu imaju prednost", kazala je za "Gazetu viborču" portparolka gradskih vlasti Magdalena Lan.

Studenti su se ipak žalili sudu na zabranu svoje alternativne svečanosti obeležavanja izbijanja Drugog svetskog rata i pohoda kroz centar Varšave.

Donald Tramp stiže u Poljsku u dvodnevnu posetu 1. septembra, povodom 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata. Na svečanost je pozvano 250 zvanica u 40 državnih delegacija, a od prisutnih šefova država čast da se obrate Poljacima i Evropljanima dobili su samo američki, nemački i poljski predsednik.

Još jedna kontroverza prati ovogodišnju svečanost, jer na jubilarnu godišnjicu nije pozvan predsednik Rusije Vladimir Putin, iako je on kao predsednik zemlje koja je platila surovu cenu u oslobađanju Evrope, a 600.000 crvenoarmejaca je položilo život u borbama za oslođenje Poljske, bio glavni gost pre 10 godina.

Predsednik Poljske Andžej Duda zajedno s vladom premijera Mateuša Moravjeckog odabrao je drugačiji "format" za zvanice, samo sadašnje bliske saveznike iz NATO i Evropske unije, i predsednike zemalja "Istočnog partnerstva".

Tako su bez pozivnice ostali i Vladimir Putin i šefovi država nekih drugih zemalja koje su u ratu bile na strani saveznika i podnele velike žrtve, među njima i Srbije, kao pravne sledbenice Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.