Varošani za primer

Izvor: RTS, 16.Apr.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varošani za primer

U Novoj Varoši, predstavnici gradske vlasti odrekli se plate u korist porodica koje dobiju prinovu. Oni će volontirati na smenu, a trenutno bez nadoknade rade pomoćnici predsednika opštine.

Novovaroški opštinski funkcioneri odlučili su da se, ako već ne mogu da pomognu oživljavanje proizvodnje i zapošljavanje u meri koja bi sprečila iseljavanje ljudi iz ovih krajeva, odreknu svojih plata i taj novac preusmere porodicama koje dobiju prinove. Za sada će volontirati trojica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoćnika predsednika opštine, a uskoro još dvojica funkcionera.

Za početak, u budžetu će se tako uštedeti oko 5 miliona dinara. Ideja se rodila poodavno, ali je trebalo vremena da se svi koalicioni partneri dogovore i barem po jednog svog predstavnika u vlasti ostave bez plate.

"Hteli smo da svojim sugrađanima pokažemo da nismo tu samo zbog nas, zbog naših ličnih primanja", kaže Fiko Avdić, pomoćnik predsednika opštine Nova Varoš.

Slobodan Drulović, pomoćnik predsednika opštine smatra da će to naići na odjek, da će i drugi takođe volontirati.

Ova akcija odraziće se i na kućni budžet volontera. Mđutim, kaže Slobodan Drulović, "nema odricanja koje ne košta".

U Novoj Varoši se za proteklih četrdeset godina, broj stanovnika smanjio za petinu, sve je manje đaka i mladih, višečlanih porodica.

"Ako se ispune naši planovi, oko stotinu dece možemo da nagradimo sa po 50.000 dinara", ističe Rade Vadiljević, odbornik u SO Nova Varoš.

Građani gest odbornika tumače na različite načine: neki su sumnjičavi, neki pak smatraju da ih treba podržati: "Da li su se dozvali pameti? Nadam se da jesu, i drago mi je što živim u gradu u kojem se to desilo. "

Opštinska vlast tvrdi da je ovo samo početak.

"Ako jedna lasta i ne čini proleće, nekoliko funkcionera-volontera, ohrabrujuća je i retka slika na mapi siromašnih opština Srbije", kaže predsednik opštine Nova Varoš Slaviša Purić. "Još ako se tim novcem zaista i prizovu rode, onda je to pravi uspeh."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.