Varnice između Sarajeva i Banjaluke

Izvor: RTS, 14.Apr.2011, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varnice između Sarajeva i Banjaluke

Odluka Skupštine RS o sprovođenju referenduma destabilizuje stanje u državi, smatraju u Federaciji. Referendum je prilika za građane da iznesu svoj stav o radu državnog pravosuđa i Visokog predstavnika, kažu u Banjaluci.

Posle odluke parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma o radu državnog pravosuđa i Visokog predstavnika, usledila su oštra reagovanja iz Sarajeva. U Federaciji ocenjuju da se Republika Srpska bavi pitanjima koja su za državni, a ne entitetski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlament.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da pitanje referenduma dalje destabilizuje stanje u državi i sukobljava BiH sa međunarodnom zajednicom.

Građani Republike Srpske će na predstojećem referendumu odgovarati na pitanje: "Da li podržavate nametnute zakone Visokog predstavnika u BiH, kao i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentu Bosne i Hercegovine?"

Komentarišući referendum, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko naveo je da je odluka parlamenta RS kršenje Dejtonskog sporazuma i podrivanje državnih zakona, a sud i tužilaštvo imaju punu podršku predstavnika EU.

"To je potpuno pogrešan način i ja to odbijam. U svim organima i na državnom nivou ima Srba, ima mogućnosti da se pokrenu postupci", rekao je Incko.

Predsednik Skupštine RS Igor Radojičić rekao je, komentarišući izjavu Incka, da je to stav Visokog predstavnika, a da je parlament doneo svoju odluku.

Političari u Republici Srpskoj smatraju da su sud i tužilaštvo BiH najneefikasnije i najpristrasnije pravosudne institucije.

Oni upozoravaju na selektivnu pravdu i podsećaju da je za poslednjih šest godina, zbog ratnih zločina, tužilaštvo BiH osudilo 189 osoba, od kojih 132 Srba.

Referendum je demokratsko pravo, koje polako uvodimo u politički život sa namerom da ojačamo našu političku poziciju i naš politički značaj, ne samo u BiH, nego i u regionu", poručio je predsednik RS Milorad Dodik.

Referendum u Republici Srpskoj trebalo bi da se održi prve nedelje po isteku 45 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.