Varljivo zatišje u Egiptu

Izvor: Politika, 18.Avg.2013, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varljivo zatišje u Egiptu

Posle četvorodnevnih, krvavih sukoba, između pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Mursija, vojske i policije, sukobljene strane pokazuju spremnost na dijalog, ali i na nastavak dosadašnje politike

Prema izveštajima agencija

Kairo – Posle četvorodnevnih, krvavih sukoba između pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Mursija, vojske i policije, u kojima je prema zvaničnim podacima stradalo oko osam stotina demonstranata i 57 pripadnika vladinih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trupa, a više hiljada je povređeno, kao i posle masovnih hapšenja – agencije su izvestile da je više od hiljadu pristalica i aktivista Muslimanske braće lišeno slobode – u prestonici Egipta je vladalo relativno zatišje.

Islamisti su otkazali prethodno najavljeni marš kroz Kairo – iz bezbednosnih razloga. U saopštenju Muslimanske braće predstavnicima medija su navedeni razlozi u detalju. Navodno je „izvidnica” demonstranata otkrila da su vladini snajperisti zauzeli položaje na krovovima zgrada, duž planirane maršrute ka Trgu Roksi, u gradskoj četvrti Heliopolis.

Na Trgu Roksi se danas, ipak, okupilo nekoliko stotina demonstranata, dok je težište uličnih protesta premešteno u gradove Helvan, južno od Kaira, i Sagasik, u delti reke Nil. Rojters je javio da je u ta dva grada protestovalo više hiljada demonstranata.

Lideri Muslimanske braće izjavili su, istovremeno, da će protesti biti nastavljeni sve do ispunjenja njihovih opštepoznatih zahteva – počev od povratka „legalno izabranog, u puču svrgnutog” predsednika Mursija u predsedničku palatu.

Težište egipatske krize preneto je, u međuvremenu, na međunarodnu političku scenu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je, kako je rekao, talas nasilja u Egiptu. U zvaničnom saopštenju koje je objavljeno minule subote u Njujorku, Ban je rekao da su napadi na bolnice, crkve i javne zgrade neprihvatljivi i apelovao na sukobljene strane da se uzdrže od daljeg nasilja. „S obzirom na ispoljenu polarizaciju u egipatskom društvu, vlada i političke vođe (opozicije) snose odgovornost i dužne su da doprinesu smirivanju situacije”, rekao je Ban.

Opomena je stigla i s druge strane Atlantika, iz Brisela. „Evropska unija će narednih dana preispitati odnose sa Egiptom”, istaknuto je u jučerašnjem saopštenju EU. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvali su sve strane u Egiptu na uzdržanost.

„EU će u saglasnosti sa zemljama članicama narednih dana hitno preispitati odnose sa Egiptom i usvojiti mere usmerene na sprečavanje dalje eskalacije nasilja”, navedeno je u saopštenju koje prenosi Rojters.

Apele sukobljenim stranama uputili su i britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg i šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, dok je turski premijer Redžep Tajip Erdogan oštro kritikovao UN i EU zbog, kako je rekao, ispoljene pasivnosti pri rešavanju egipatskog problema.

U Beču su se pojavile spekulacije da će se vicekancelar i šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger sastati s Muhamedom el Baradejom koji je minule nedelje dao ostavku na položaj potpredsednika Egipta, u znak protesta protiv neprimerene primene sile vojske i policije u sukobima s demonstrantima. U bečkom ministarstvu spoljnih poslova nije potvrđeno da li će do sastanka doći, ni u kojoj funkciji egipatski potpredsednik u ostavci dolazi u Beč. Potvrđeno je, međutim, da je dobitnik Nobelove nagrade za mir, El Baradej, avionom odleteo iz Kaira u Beč, gde je očekivan u popodnevnim satima.

Apel sukobljenim stranama u Egiptu da mirnim dijalogom reše spor pristigao je i s Kube. I Afrička unija je pozvala Egipćane na uzdržanost i apelovala da otvore dijalog kojim bi se došlo do rešenja krize. Predsednica Komisije AU Nkosasazana Dlamini-Zuma izjavila je sa sastanka u marokanskom gradu Rabatu da je jedino rešenje krize na Nilu – ponovno zavođenje ustavnog poretka, kao i održavanje novih, slobodnih, fer i transparentnih izbora.

Pod pritiskom svetske javnosti, egipatska privremena vlada je pokazala prve znake spremnosti na kompromis. Ministar spoljnih poslova Nabil Fahmi izjavio je da vlada nije odustala od puta demokratije i da, uprkos protestima u zemlji, najverovatnije neće biti produženo vanredno stanje.

„Uveravam naše prijatelje da smo i dalje na putu demokratije”, istakao je Fahmi u intervjuu nedeljniku „Špigl”. Dodao je i da su pristalice Muslimanske braće i svrgnutog predsednika Muhameda Mursija dobrodošli, ako je reč o dijalogu o političkoj budućnosti zemlje. „Svi oni koji nisu prekršili zakon biće pozvani da učestvuju u političkom procesu obnove – čim se ponovo uspostavi mir i red”, rekao je Fahmi.

----------------------------------------------

U sukobima 79 mrtvih, 549 ranjenih

Kairo – U sukobima bezbednosnih snaga i pristalica Muslimanske braće širom Egipta je poginulo 79 osoba, a 549 ranjeno, javila je državna novinska agencija MENA, pozivajući se na podatke vlade. Ovi podaci se odnose na subotu, tako da se ukupan broj poginulih u sukobima pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija i bezbednosnih snaga od srede povećao na najmanje 830, prenela je agencija Rojters.

U Kairu je pojačana bezbednost oko zgrade Vrhovnog ustavnog suda, uoči najavljenih demonstracija pristalica Muslimanske braće i svrgnutog predsednika Mohameda Morsija. Ispred suda, koji se nalazi u južnom delu Kaira, raspoređena su oklopna vozila i dodatne snage bezbednosti.

U međuvremenu, egipatska vlada raspravlja o krizi u zemlji i zabrani organizacije Muslimanska braća. Egipatski premijer je pre dva dana predložio da se zakonom zabrani ta organizacija čiji su članovi glavne pristalice Morsija. (Rojters)

----------------------------------------------

Marš podrške egipatskim islamistima

Rabat – Oko 10.000 ljudi učestvovalo je u demonstracijama u Rabatu, glavnom gradu Maroka, u znak podrške islamistima u Egiptu, osuđujući policijske akcije protiv demonstranata u toj zemlji.

Demonstranti su nosili postere na kojima se vide tela poginulih u improvizovanim mrtvačnicama u Kairu i pozvali da se iz Maroka protera ambasador Egipta.

„Vojnici bi trebalo da svoju dužnost iskazuju u zaštiti državne teritorije, a ne ubijanjem sopstvenog naroda”, izjavio je 33-godišnji marokanski akademik Dris Legrudi, prenela je agencija AFP. (Tanjug)

----------------------------------------------

Egipatska vlada o zabrani Muslimanske braće

Kairo – Egipatska vlada počela je raspravu o krizi u zemlji i zabrani islamske organizacije Muslimanska braća koja traži da se svrgnuti predsednik Mohamed Morsi vrati na vlast. Egipatski premijer je pre dva dana predložio da se zakonom zabrani ta organizacija čiji su članovi glavne pristalice Morsija, naveo je BBC.

Otkad su u sredu, uz stotine žrtava, rasturena dva kampa demonstranata u Kairu, Muslimanska braća pozivaju pristalice na svakodnevne demonstracije. Tehnički gledano, to je zabranjena organizacija - nju su zvanično raspustili vojne vlasti Egipta još 1954. godine. Poslednjih godina, međutim, Muslimanska braća su se registrovala kao nevladina organizacija. (Tanjug)

objavljeno: 18.08.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.