Varheji pozvao sve stranke da izađu na izbore, Fajon ukazala na problem medija

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2020, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varheji pozvao sve stranke da izađu na izbore, Fajon ukazala na problem medija

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozvao je danas u Beogradu sve političke stranke u Srbiji da ne bojkotuju izbore.

"Pozivamo sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojkotuju, to je neophodno za srpski narod, jer demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo u njoj", rekao je Varheji novinarima.

Na zajedničkoj konferenciji s predsedavajućom Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon i izvestiocem EP za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Vladimirom Bilčikom, Varheji je kazao da je cilj njihove posete da zatraže "od svih stranaka da dođu do zajedničkog sadržaoca kako bi bio ubrzan proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji".

S druge strane, Fajon koja sa Bilčikom posreduje u dijalogu srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima, ukazala je na problem slobode medija u Srbiji.

"U decembru smo bili zadovoljni pošto su posle tri runde dijaloga načinjeni značajni koraci, ali danas je poruka: Sloboda medija! Sloboda medija! Sloboda medija!", rekla je Fajon.

Fajon je dodala da izgleda da je sloboda medija glavni preduslov da opozicija koja bojkotuje izbore promeni svoj stav o učešću na njima.

"Poruka je da još ima vremena da se opozicija koja je proglasila bojkot vrati u međustranački dijalog a možda i na izbore. Želimo da pomognemo da izbori budu fer i da građani imaju poverenja u institucije", kazala je Fajon.

Dodala je da se stanje u oblasti medija u Srbiji "svake godine pogoršava" i da to "ozbiljno brine" EU.

Bilčik je rekao da je svrha njihove posete "da slušaju i da čuju sve strane".

"Čuli smo mnogo. Čujemo da postoji nizak nivo poverenja u političke institucije. Svaka prilika treba da se iskoristi da svi koji mogu učestvuju na izborima, a za to je neophodno da postoje slobodni mediji", kazao je Bilčik.

On je naveo da EU želi da pomogne Srbiji i dodao da je proširenje Unije na Zapadni Balkan "veoma visoko na agendi svih evropskih institucija".

Komesar Varheji je ocenio da su razgovori u okviru dijaloga srpske vlasti i opozicije dali "zaista značajne rezultate" i dodao da se nada njihovom nastavku i posle izbora.

Preneo je da je najvišim srpskim zvaničnicima rekao da promena izbornog zakonodavstva "u poslednjem trenutku nije najbolji način za početak kampanje", a da su mu sagovornici kazali da je te izmene "podržao ceo parlament".

"Ako je parlament jedinstven, ako postoji jasna podrška parlamenta (promeni izbornih zakona), onda je to u redu", rekao je evropski komesar.

On je kazao i da su "slobodni i fer izbori tu", da su uslovi ispunjeni, ali da ih treba "isporučiti građanima".

Fajon je kazala da EU želi da učini sve što može da izbori budu fer i da se vrati poverenje građana Srbije u institucije.

"Treba stvoriti uslove ne samo za fer i slobodne izbore, već i za profesionalne i slobodne medije", navela je Fajon.

Varheji, Bilčik i Fajon održali su konferenciju za medije posle zajedničkog sastanka s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i s predstavnicima političkih stranaka koje učestvuju u dijalogu srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a uoči sastanka s predstavnicima Saveza za Srbiju (SzS) i Pokreta slobodnih građana (PSG) opozicije koja je najavila bojkot izbora.

Upitan da li su u Beograd doneli "mehanizam za vraćanje SzS i PSG" u dijalog vlasti i opozicije, Varheji je kazao da nisu, i da će pokušati "lično da ih ubedi" u to na večerašnjem sastanku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Varheji pozvao sve stranke da izadju na izbore, Fajon ukazala na problem medija

Izvor: Beta, 06.Feb.2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozvao je danas u Beogradu sve političke stranke u Srbiji da ne bojkotuju izbore."Pozivamo sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojkotuju, to je neophodno za srpski narod, jer demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo u njoj",...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.