Vanredno stanje u Suecu

Izvor: RTS, 27.Jan.2013, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u Suecu

Predsednik Egipta Muhamed Mursi proglasio 30-dnevno vanredno stanje u Suecu. Policijski sat uveden i u Port Saidu i Ismailiji. U sukobima u Egiptu ovog vikenda poginulo više od 45 ljudi. Opozicione grupe za sutra najavile nove proteste.

Egipatski predsednik Muhamed Mursi proglasio je večeras 30-dnevno vanredno stanje u tri grada duž Sueckog kanala, koji su bili poprište najžešćeg nasilja ovog vikenda u kojem je poginulo više od 45 ljudi.

Mursi je to saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u obraćanju naciji preko državne televizije, navodeći da će policijski sat biti uveden u Port Saidu, Ismailiji i Suecu, počev od sutra i da će trajati od devet uveče do šest ujutro. Egipatski predsednik je, istovremeno, vodeće političare pozvao na dijalog.

U međuvremenu, situacija u Egiptu se ne smiruje. U pucnjavi u Port Saidu danas su ubijene tri osobe na masovnoj sahrani više od 30 žrtava jučerašnjih nasilja.

Opozicione grupe, koje optužuju islamističkog predsednika da je izdao ustanak u kome je svrgnut Hosni Mubarak pre dve godine, najavile su za sutra nove proteste.

U jučerašnjim sukobima, koji su izbili pošto je sud izrekao smrtnu kaznu za 21 osobu zbog nasilja na fudbalskoj utakmici 1. februara prošle godine, ubijeno je više od 30 ljudi. Različite su infomacijte o tome koliko je tačno ljudi juče poginulo - AFP prenosi da je poginula 31 osoba, a Rojters da je poginulo 33, dok AP piše da je nastradalo 37 osoba, uključujući dvojicu policajaca.

Američka agencija piše, pozivajući se na izjave očevidaca, da su okupljeni danas skandirali slogane protiv islamističkog predsednika Muhameda Mursija, a da je nasilje izbilo kada su pojedinci počeli da pucaju, na šta je policija reagovala ispaljivanjem suzavca.

Bezbednosni zvaničnici su saopštili da su grupe okupljenih zatim pokušale da upadnu u tri policijske stanice i da su zapalile i opljačkale jedan klub koji pripada oružanim snagama, javila je agencija Frans pres.

Nemiri uglavnom proističu iz netrpeljivosti između policije i pripadnika navijačke grupe Ultras, koja je postala veoma politizovana, a koja se često sukobljava sa pripadnicima organa reda.

Ova grupa je učestvovala u ustanku u kom je svrgnut Mubarakov režim, kao i u protestima protiv vojne uprave koja je nakon Mubaraka preuzela vlast, a sada predvodi pobunu protiv Morsija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vanrednim stanjem protiv nereda

Izvor: RTS, 27.Jan.2013

Predsednik Egipta Muhamed Mursi proglasio 30-dnevno vanredno stanje u Suecu. Policijski čas uveden i u Port Saidu i Ismailiji. U sukobima u Egiptu ovog vikenda poginulo više od 45 ljudi. Predsedništvo države pozvalo opozicione lidere sutra na sastanak...Egipatski predsednik Muhamed Mursi proglasio...

Nastavak na RTS...

Egipatski predsednik uveo vanredno stanje (VIDEO)

Izvor: S media, 28.Jan.2013, 09:49

Predsednik Egipta Muhamed Mursi proglasio je vanredno stanje u gradovima Port Said, Suec i Ismailija, posle nemira koji su trajali nekoliko dana i doveli do brojnih žrtava...Vanredno stanje će trajati trideset dana, tokom kojih će od 21 čas po lokalnom vremenu na snazi biti policijski čas...Prethodno...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.