Vanredno stanje u Kirgistanu, dvoje mrtvih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u Kirgistanu, dvoje mrtvih

BIŠKEK - Prelazna vlada Kirgistana je proglasila danas vanredno stanje u Džalalabadu pošto su dve osobe poginule a 71 povređena u sukobima između Kirgiza i Uzbeka na jugu Kirgistana.

Kirgistanski demonstranti su se okupili u Džalalabadu, zahtevajući hapšenje lokalnog uzbečkog vođe Kadrizana Batirova, zbog njegovog zalaganja za stvaranje autonomne uzbekistanske oblasti u Kirgistanu, da bi zatim zasuli zgradu lokalnog univerziteta kamenicama.

Kirgistanske specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snage su pucale u vazduh kako bi sprečile hiljade Kirgistanaca da upadnu u zgradu univerziteta, koji finansiraju Uzbeci, preneo je Rojters. Demonstranti su se zatim uputili ka centralnom trgu u Džalalabadu, a neki od njih su bacali zapaljive bombe.

Prelazna vlada je zatim proglasila vanredno stanje u Džalalabadu i susednoj oblasti Suzak do 1. juna i uvela policijski čas u trajanju od 10 sati uveče do 6 sati ujutro. Džalalabad je prošle sedmice bio poprište dvodnevnih žestokih sukoba između pristalica svrgnutog predsednika Kurmanbeka Bakijeva i prelazne vlade, u kojima su dve osobe poginule, a na desetine ranjeno.

Džalalabad je rodno mesto Bakijeva, koji se, pošto je svrgnut 7. aprila sklonio u Belorusiju, a prelazna vlada smatra da su sukobi pokušaj puča u organizaciji njegovih pristalica. Prelazna vlada je danas takođe saopštila da će vršilac dužnosti predsednika Roza Otunbajeva obavljati tu dužnost do kraja 2011. godine.

Otunbajeva kao vršilac dužnosti predsednika neće imati pravo da učestvuje na predsedničkim izborima planiranim za 2011. godinu, navodi se u saopštenju.

Posle dolaska na vlast prošlog meseca neki članovi prelazne vlade su predlagali da predsednički izbori u Kirgistanu budu održani u isto vreme kad i parlamentarni, koji su planirani za 10. oktobar ove godine, podsetila je britanska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.