Vanredna situacija - dan prvi

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna situacija - dan prvi

Beograd, Novi Sad -- Prvog dana vanredne situacije u Beogradu je, osim manje automobila i ljudi, naizgled - sve isto.

Međutim, bežeći od velike hladnoće, napolje danas izlazi samo ko mora. Zbog izuzetno niskih temperature i velikog snega juče je doneta odluka da se za osnovce i srednjoškolce proglasi kratki raspust.

Škole su za mališane do četvrtog razreda organizovale produženi boravak i radionice. I dok se školarci igraju, ali i ponavljaju gradivo, nastavnici i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugi zaposleni u školama našli su način da iskoriste vreme.

"Mi smo organizovali dežurstva. Danas nam je došlo samo sedmoro dece, bili smo spremni za 99 i bili smo spremni da im organizujemo i obrok kao što je uobičajeno", kaže Radoica Tadić, direktor OŠ "Duško Radović".

Beogradski vrtići rade nesmetano, ali je danas došlo tek svako pete dete. Vrtići se normalno greju, a spremni su i obroci za mališane.

"Od jutros, prvi dan u radnoj nedelji nije bilo problema nikakvih, osim što se tiče dobavljača hrane. Što se tiče isporuke hrane, ona je stigla normalno, u sve vrtiće. Dece ima smanjen broj, ali je to zbog toga što smo imali svi tu situaciju za vikend i roditelji su bili malo - da li da dođu ili ne. Ja moram da kažem da roditelji mogu slobodno da dođu, grejanja ima", kazala je Maja Stefanović, direktorka Predškolske ustanove "11. april", na Novom Beogradu.

Iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu stiglo je upozorenje da poslodavci organizuju posao tako da se izbegne rad na otvorenom, dok će Centri za socijalni rad pojačati rad na terenu i obilaziti starije i nepokretne, kako bi im dostavili pomoć u hrani, lekovima i ogrevu.

I u Novom Sadu sve po starom

I u Novom Sadu, osim snega i velike hladnoće, sve ostalo je uobičajeno. Zatvaranje škola bi zapravo trebalo da doprinese smanjenju potrošnje energije, ali nadležni još nemaju tačnu procenu koliko će se zaista i uštedeti ovim potezom.

Ali ako nema škole, ima posla. Oko 1.000 lopata je podeljeno Novosađanima koji žele da čiste sneg. Mnogi od njih su srednjoškolci, kojima će dobro doći dnevnica od 1.700 dinara.

Iako u Novom Sadu zapravo nema potrebe za proglašavanjem vanredne situacije, jer grad, sem problema sa parkinzima, fukcioniše, gradonačelnik Igor Pavličić je izjavio da razume vladinu odluku da se proglasi vanredna situacija na teritoriji cele Srbije.

Vanredna situacija znači i pomoć susednim opštinama, tako da je novosadska zimska služba spremna da uzađe na teren i u manjim mestima, tamo gde postojeća mehanizacija nije dovoljna da se izbore sa snežnim uslovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.