Vanredna kontrola kvaliteta mleka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna kontrola kvaliteta mleka

BEOGRAD - Veterinarska inspekcija će u narednih nekoliko dana sprovesti vanrednu kontrolu kvaliteta mleka, da bi se utvrdio uzrok njegove mikrobilološke nesipravnosti, izjavio je danas direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Pajkić.

On je kazao da će kontrola biti sprovedena u mlekarama i transportnim vozilima, kako bi se ustanovilo da li su uzrok neispravnosti neodgovarajuća higijena ili neki drugi propusti u radu, a biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontrolisana i mesta na kojima se mleko skladišti.

Ukoliko analizama bude utvrđeno da ima propusta u radu i da su uzorci mleka neispravni, protiv mlekara će biti podnete prekršajne prijave, a mleko će biti povučeno sa tržišta, rekao je Pajkić.

On smatra da je jedan od mogućih uzroka mikrobiološke neispravnosti uzoraka mleka prekidanje takozvanog hladnog lanca, odnosno neodgovarajući transport ili čuvanje u maloprodajnim objektima, a visoke temperature u letnjem periodu izuzetno su nezahvalane za transport i čuvanje mlečnih proizvoda i drugih osetljivih namirnica.

U ispitivanje Pokreta za zaštitu potrošača Beograda, koje je sprovedeno 10. jula, bilo je uključeno 26 uzoraka, od kojih 13 pasterizovanog, sedam sterilizovanog i šest čokoladnog mleka.

Od 13 uzoraka pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, u čak sedam pronađeni su bakterija "ešerihija koli" i višak mikroorganizama, dok su uzorci dugotrajnih i čokoladnih mleka pokazali zadovoljavajući kvalitet i mikrobiološku ispravnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.