Izvor: B92, 24.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandalski napad na Isorijski arhiv

Beograd -- Direktorka Istorijskog arhiva Beograda izjavila je da su tri nepoznate osobe kantom razbile prozor na zgradi te institucije.

Branka Prpa je rekla da je napad koji se dogodio noćas oko 3:00 sata snimljen kamerama video nadzora i dodala da je policija izvršila uviđaj. Prema njenim rečima, pre ovoga, nepoznate osobe su 18. septembra palile crnu sveću ispred Arhiva i izvodile "ritual smrti", a pre tri godine na parking je bila postavljena bomba.

Kako je navela, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << noćašnji napad je bio isplaniran, jer se na snimku vidi da jedna od osoba, koja nije imala kapuljaču na glavi, izbegava kamere, što znači da su znali da postoji video nadzor.

Prpa je agenciji Beta rekla da je napad koji se dogodio noćas oko 3.00 snimljen kamerama video nadzora i dodala da je policija izvršila uviđaj.

"Istorijski arhiv Beograda čuva 13 kilometara dokumenata od 17. veka pa na dalje", rekla je Prpa i ocenila da je napad na instituciju koja čuva fondove od kojih su neki u statusu kulturnog dobra od izuzetnog značaja jednak "napadu na manastir Studenica".

Prema njenim rečima, Arhiv i njegov depo imaju status riznice države i bez tih dokumenata nema istorije Srbije, a ovo je bio napad onih koji ne shvataju da su napali državu Srbiju, i to svesno.

"Ovo smatram jako ozbiljnim napadom. Apelujem na javnost da zaštiti svoje kulturno nasleđe, da društvo i država krene ozbiljno da štite kulturno nasleđe. Znamo šta je jedna bomba 1941. godine bačena na Narodnu bibiloteku uradila sa kulturnim nasleđem države Srbije", rekla je direktorka Arhiva.

"Zašto bi neko izvodio ritual paljenja crne sveće i postavio bombu na parking Arhiva? Da li je arhiv problematična institucija? Ja mislim da nije", odgovorila je Prpa na pitanje da li misli da su napadi bili upereni protiv nje.

Branka Prpa je bila nevenčana supruga ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, a na funkciji direktorke Istorijskog arhiva Beograda je od 2001. godine.

Alimpić osudio napad na istorijski arhiv Beograda

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić najoštrije je osudio napad na Istorijski arhiv, ocenjujući da to predstavlja "napad na samu suštinu" Beograda.

"Arhiv Beograda je institucija od neprocenjivog značaja za naš grad. U njemu se čuva istorijska građa i predmeti koji našu prestonicu određuju kao jednu od najstarijih i najznačajnijih u Evropi", naveo je on u saopštenju za javnost.

U saopštenju se kaže i da to predstavlja napad na suštinu Beograda, na prošlost, sadašnjost i budućnost grada, napad na Beograđane i sve patriote u Srbiji.

Alimpić je izrazio uverenje da će nadležni organi preduzeti sve mere kako bi u što kraćem roku pronašli počinioce tog vandalskog čina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.