Vandali divljali, policija postupala po PS-u

Izvor: Politika, 22.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandali divljali, policija postupala po PS-u

Policija tvrdi da je, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, preduzela sve mere na zaštiti objekata, lične i imovinske sigurnosti građana

Povodom preksinoćnih teških nereda u Beogradu tokom i nakon mitinga „Kosovo je Srbija”, u kojima je jedno lice izgubilo život, a 130 povređeno, MUP je juče saopštio da je „u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, preduzeo sve mere na zaštiti objekata, lične i imovinske sigurnosti građana”. Policija je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uskratila javnosti odgovor na pitanje zašto nije posebno obezbedila američku ambasadu, kao i diplomatska predstavništva drugih država. Odgovor na to pitanje nismo dobili ni nezvanično, jer su pripadnici MUP-a izbegavali svaki razgovor o preksinoćnim događajima. U MUP-u nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li će biti izvedena interna istraga oko eventualnih propusta oko obezbeđivanja diplomatskih predstavništava. Policija je saopštila da je preksinoć uhapšeno 192 izgrednika, ali nema preciznih podataka o tome koliki broj demonstranata je priveden u nedelju i da li su protiv njih podnete krivične i prekršajne prijave. Od MUP-a nismo uspeli da saznamo da li je tačna informacija da su svi privedeni u nedelju, iste večeri pušteni na slobodu.

Jedan poginuli i 130 povređenih, crni je bilans preksinoćnih nereda posle protestnog skupa „Kosovo je Srbija”, saopštio je juče MUP Srbije. Identitet mladića čije je ugljenisano telo pronađeno u hodniku na prvom spratu ambasade SAD, u Ulici kneza Miloša, još nije utvrđen. Među 130 povređenih nalaze se 78 građana i 52 policijska službenika. MUP je saopštio i da je mimo osnovnog skupa došlo do više incidenata u kojima su oštećene zgrade diplomatsko-konzularnih predstavništava SAD, Turske, Hrvatske, Velike Britanije, Belgije, Nemačke, BiH i Kanade.

U celoj situaciji kod američkog diplomatskog predstavništva bilo je veoma neuobičajeno to što uopšte nije bilo pripadnika policije koji bi obezbeđivali ovu zgradu, iako je, po prirodi situacije, ovo mesto trebalo u štabu MUP-a biti označeno, kao „visokorizično”. Prema nepotvrđenim informacijama, kao „visokorizične” lokacije u gradu bile su označene Bajrakli džamija, koju je obezbeđivala Žandarmerija, kao i zgrada ambasade Slovenije, ispred koje su bile jake policijske snage.

Džamija je bila rizična zbog događaja od 17. marta 2004. godine, kada je, propustom policije, zapaljena, dok je zgrada diplomatskog predstavništva Slovenije označena kao „visokorizična”, zbog napada izvedenog u nedelju, 17. februara, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od strane kosmetskih Albanaca. Jednostavno, trebalo je u krajnjem pretpostaviti da će grupe huligana koje u nedelju, 17. februara, nisu uspele da se probiju do ambasade SAD zbog dobre intervencije policije, preksinoć ponovo pokušati to da urade.

Podsetimo da je posle paljenja Bajrakli džamije, 17. marta 2004. godine, smenjen tadašnji načelnik beogradske policije Milan Obradović, upravo zbog propusta načinjenih u obezbeđivanju ovog jedinog islamskog verskog objekta u prestonici.

MUP Srbije je, inače, zakonski obavezan da zaštiti svaki objekat koji može da bude napadnut. U članu 15. Zakona o policiji definisane su posebne mere za obezbeđivanje javnog reda. U tom članu se, između ostalog, navodi da Vlada Srbije može da oceni da ako drukčije nije moguće obezbediti javni red ili zaštititi zdravlje i živote ljudi, može da naloži ministru da naredbom ograniči ili zabrani kretanje na određenim objektima, određenim područjima ili na javnim mestima.

Po istom zakonu, policija ima pravo i da upotrebi sredstva za zaprečavanje prolaska lica. Ta sredstva se mogu upotrebiti za presecanje i podelu prostora prilikom održavanja javnog reda i obezbeđivanja javnih skupova, za blokadu određenog prostora ili objekta, odnosno za ograničenje, zabranu ili usmeravanje kretanja lica na javnim mestima, određenim područjima ili pravcima.

Sredstvima za zaprečavanje prolaska lica smatraju se zaprečne ograde, specijalna vozila, službeni psi, službeni konji i druga namenska sredstva kojima se prolazak lica može zaprečiti.

Zašto to nije urađeno, u blizini diplomatskih predstavništava, još nije poznato.

Da podsetimo, nasilje na ulicama Beograda počelo je još tokom protestne šetnje, na putu od Doma Narodne skupštine ka Hramu Svetog Save. Jedna grupa huligana odvojila se od šetača i krenula u pravcu američke ambasade u Ulici kneza Miloša. Grupe su već tada započele sukobe sa policijom u Krunskoj ulici ispred ambasade Turske, na čiju zgradu su bačene baklje i kamenice. Policija je uspela da ih rastera.

Huligani su zatim otišli ispred ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske u Kneza Miloša. Posle napada na ambasadu Hrvatske, huligani su se obrušili na obližnju zgradu diplomatskog predstavništva SAD. Uspeli su da se probiju do samog ulaza u ambasadu jer nije bilo pripadnika policije, koji bi obezbeđivali to diplomatsko predstavništvo. Huligani su se popeli na balkon ambasade, skinuli američku zastavu, zapalili je i na jarbol postavili srpsku. Potom su kroz prozor ubacili baklje, a nekoliko demonstranata je ušlo u ambasadu, u kojoj, u trenutku napada, nije bilo nikoga. Tek kada je ambasada bila zapaljena i kada su huligani izašli iz nje, na mesto događaja su stigli pripadnici Žandarmerije u oklopnim vozilima „hamer”. Oni su, pucajući gumenim mecima i ispaljivanjem suzavca, uspeli da huligane nateraju da se postepeno povuku do ugla ulica Srpskih vladara i Kneza Miloša.

Dušan Telesković

--------------------------------------------

„Kosovo za patike”

Mnogi od preksinoćnih snimaka našli su se juče i na poznatom internet sajtu Ju tjub. Juče je na ovom sajtu bio najgledaniji snimak dve devojke kako tokom preksinoćnjih nereda pljačkaju prodavnice u centru Beograda na kojima su prethodno polomljeni izlozi.

Snimak koji traje 2,37 minuta, naslovljen je „Kosovo za patike”.

Snimatelj je provocirao dve devojke da mu kažu kako se zovu, navodeći da su one za njega heroji protesta, ali su to one odbijale, povremeno, uglavnom bezuspešno pokušavale da zaklone lice i samo su rekle da su iz Batajnice.

Posle sukoba kod američke ambasade, grupe koje su činili uglavnom maloletnici i mlađi punoletnici, krenule su u poharu centralnim beogradskim ulicama. Oštećeni su „Mekdonalds” restorani na Slaviji i Terazijama, kao i 90 trgovinskih objekata, više vozila, ulična rasveta i signalizacija.

Bilo je jasno vidljivo da oni koji su obijali radnje nisu to radili iz protesta zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, već iz čiste oholosti. Reporteri „Politike” čuli su na ulicama mnogo komentara onih koji su krali. Dok su se obični građani zgražavali, lopovi su komentarisali:

„Isplati se ovo otimanje Kosova”. „Valjda će još neko da se otcepi, kad mi se iscepaju ove patike”"

-------------------------------------------------

Bombama na miting

„Politikini” reporteri na mitingu su prisustvovali hapšenju mlađeg punoletnika koji je kod sebe imao tri ručne bombe, najverovatnije „kašikare”. Mladić je imao prekriveno lice do nosa i na glavi je nosio kapuljaču. U jednom trenutku je izvukao bombe i rekao okupljenima da se sklone kako bi on mogao da prođe, zapretivši im da će izvući osigurač. Jedna starija gospođa je odmah pozvala obližnje policajce koji su munjevito reagovali i uhapsili ovog opasnog mladića.

Tokom jučerašnjeg dana u MUP-u nije bilo moguće saznati o kome je reč i kakva je bila namera mladića sa bombama.

------------------------------------------------------

Snimanje

Kada je reč o skupovima visokog rizika, policija obaveštava javnost da će na tim skupovima fotografisati i snimati učesnike. To se dešava već nekoliko godina od kada je donet novi Zakon o policiji, kojim je regulisano da su policajci ovlašćeni da snimaju i fotografišu, kad postoji opasnost od ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine. U zakonu je precizirano da nameru o snimanju policija mora javno da saopšti. Pred prekjučerašnji skup, policija nije obavestila javnost da će fotografisati ili snimati učesnike. Još se ne zna da li policija nije snimala i fotografisala učesnike ili je jednostavno zaboravila da upozori građane da će to uraditi.

----------------------------------------------------

Napadi na novinare

Tokom preksinoćnih nereda stradali su i novinari. Kako prenosi agencija Ria Novosti, pretučena su dva novinara ruske televizije na engleskom jeziku „Rusija danas”.

– Grupa demonstranata koja je išla ka američkoj ambasadi napala nas je. Jako su me udarili po glavi, a moj operater Andrej Pavlov takođe je žestoko pretučen – izjavio je producent te televizije Andrej Fjodorov.

Fotoreporter holandskog „NRC Handelsblada” Dirk Jan Viser napadnut je i povređen tokom nereda ispred američke ambasade.

– Bio sam ispred američke ambasade, fotografisao sam događaje. U jednom trenutku masa se okrenula ka meni, a ja sam bio sa još trojicom kolega. Oni su, čini mi se, uspeli da pobegnu, a ja sam počeo da trčim i izvinjavam se ljudima koji su me napadali. Jedan demonstrant, mladić, nastavio je da me prati i da viče na mene, drugi su to primetili i pridružili mu se. Odjednom su me okružili, počela je masovna histerija, udarali su me i šutirali sve vreme. Na kraju, neki stariji građani su mi prišli i izvukli me, a u blizini su bila i ambulantna kola. Još ne znam šta je sve slomljeno, kažu mi da su najverovatnije rebra u pitanju. Ostaću u bolnici najmanje jednu noć – ispričao je novinar.

[objavljeno: 23.02.2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.