Van pameti

Izvor: Blic, 20.Nov.2011, 04:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van pameti

Prevazilazimo sve granice. I mogućeg i nemogućeg. Sada saznajemo da i neka ministarstva ne plaćaju poreze i doprinose. Da li je i to moguće? Da, zašto da ne, rekli bi neki. Ne, zaista, pa to je već opšte rasulo u državi, objašnjavali bi drugi.

Da li kontrolni organi išta mogu prekršiteljima zakona u ovoj zemlji? Čini se da ne mogu. Ili u sadejstvu sa njima ne žele. U kolikom su samo haosu finansije Srbije kada moraju i državne institucije da "krpare” zakidajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na porezima i doprinosima. Nažalost, ovo će im sada proći jer će do objavljivanja spiska najvećih dužnika stići da namire šta nisu platili (naravno, našim parama) i verovatno nikada nećemo saznati koji su to ministri bruka ove zemlje.

Neće biti bolje situacije dok se ne promene propisi koji regulišu upravljanje novcem poreskih obveznika. Dok nad glavom rukovodilaca ne bude visila opasnost oštre sankcije (možda i zatvorske, ali bolje one koja udara pravo u njegov džep), neće se bahati umiriti.

Mnogi predlažu da bi sve inspekcije trebalo sakupiti u jedan organ, nezavisni. Odlična ideja. Ali, nezavisni su i Uprava za javne nabavke, Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije... Sve su to nezavisni organi koji svoju funkciju ne mogu da obavljaju kako treba. U ovakvom ambijentu to verovatno ne bi pošlo za rukom ni nekom generalnom inspektoratu. Ne, dok se ne vrati prava demokratija u ovu zemlju. Ova fikcija iste nije dovoljno dobra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.