Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo zatrpano gomilom đubreta

Valjevo zatrpano gomilom đubreta

VALJEVO - Rešenje za blokadu valjevske deponije koja je ušla u 12. dan i dalje se ne nazire. Nesakupljeno đubre svih vrsta sa smradom koje pojačava miholjsko leto počelo je da se preliva iz kanti i kontejnera. Ružna slika još se ne vidi u centru, ali je sve gore u kvartovima poput Petog puka, Zbratimljenih gradova ili Kolubare 2. Iz ovdašnjeg Zavoda za zaštitu zdravlja upozoravaju da situacija na gradskim ulicama postaje alarmantna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da prete crevne zarazne bolesti.

Deponiju u prigradskom naselju Gorić blokirali su meštani Gorića, Beloševca i Gradca nezadovoljni jer opštinske vlasti ni dve godine od prošle višednevne blokade nisu ispoštovale sporazum koji je predviđao sanaciju i zatvaranje smetlišta do 30. maja 2005. godine.

Valjevci u gradu su počeli da osećaju posledice blokade đubrišta. Za nos i oči počelo je nepodnošljivo da štipa tek u poslednja 72 sata, od kako su susedne opštine uskratile 'dobrodošlicu' valjevskom đubretu na svojim deponijama.

- Koliko do prekjuče radnici 'Vidraka' su praznili kontejnere. Od kako su prestali da odvoze đubre, preko noći, postali su puni i smeće je počelo da kipi na sve strane. Smrdi nego šta, samo sam nakratko otvorila prozor da izluftiram stan, a ne usuđujem se, zbog zaraze, da moju već skoro punu kućnu kantu snesem i prospem. A i nema mesta u kontejneru, vidite valjda - dovikuje nam s prozora zgrade na staroj autobuskoj stanici gospođa Andrić.

Slična situacija je i u Sinđelića bloku, takođe u širem centru grada.

- Pet zgrada odlaže smeće u ova četiri kontejnera, a samo na mom ulazu ima 18 stanova. Više nemaš gde da baciš kesu, a kamoli kantu đubreta! Neodgovorno je ovo od strane vlasti - priča Nikola.

Reagovao je Zavod za zaštitu zdravlja. Direktor Zavoda dr Zoran Sobek upozorava da je zbog neodvoženja smeća ona postala kritična i da može doći do epidemije crevnih i drugih zaraznih bolesti.

Predrag Vujanac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.