Izvor: Blic, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo ostalo u rangu Babušnice

Valjevo ostalo u rangu Babušnice

VALJEVO - Valjevo nije među 12 srpskih opština koje je Vlada Srbija predložila da po novoj teritorijalnoj organizaciji dobiju status grada. Predstavnici lokalne vlasti smatraju da to neće imati štetne posledice po Valjevo, dok ovdašnja opozicija upozorava na to da su Valjevci tako poniženi i da je kriva nesposobna opštinska vlast.

Član privremenog veća i predsednik vladajuće NS Miroslav Vuković smatra da, ukoliko bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postojala dobra volja, Valjevo u skorije vreme ipak može da dobije status grada.

- Mi se nismo našli u ovom prvom predlogu Vlade, pošto je status grada predviđen za opštine sa više od 100.000 stanovnika, a dobro je poznato da naša opština nema 100.000 stanovnika. Što se tiče broja stanovnika, mi smo vrlo blizu tom broju, jer nedostaje 1.800 stanovnika tako da ako bude postojala dobra volja u Vladi mislim da ćemo prevazići problem. Predlog zakona o novoj teritorijalnoj organizaciji Srbije, inače, još nije ni ušao u skupštinsku proceduru, tako da ga ne treba odmah dočekati na nož jer on neće imati štetne posledice po Valjevo - tvrdi Vuković.

S druge strane, predsednik opozicione stranke G17 plus Aleksandar Gajić smatra da su Valjevci 'ponovo poniženi' i da odgovornost snose lokalna vlast i republički poslanici DSS i NS iz Valjeva 'jer nemaju nikakvog uticaja na centre moći u Vladi niti su zainteresovani za napredak svog grada'.

- Građani treba da znaju da Valjevo kao opština gubi mnogo veće prinadležnosti koje bio imalo da je grad, kao i deo ingerencija nad bočnim opštinama Kolubarskog okruga. Prinadležnosti gradskih opština u finansijskom smislu su veće između 25 i 30 odsto i ono što je najvažnije, samostalnost u odlučivanju o utrošku sredstava znatno je veća na teritoriji gradske jedinice nego opštine, a efektivni nivo vlasti pada na najniži nivo, kao da smo u rangu Babušnice ili Vladičinog Hana - upozorava Gajić.Potpredsednik valjevskog DS Slobodan Ilić takođe kaže da nedobijanje statusa grada dokazuje nesposobnost lokalnih vlastodržaca da reše ijedan problem, a agonija varoši se nastavlja. Inače, među 12 opština koje bi dobile status grada a imaju manje od 100.000 stanovnika su Užice, Vranje i Sremska Mitrovica.

Predrag Vujanac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.