Izvor: Blic, 25.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo ostalo bez gasovoda

Valjevo ostalo bez gasovoda

VALJEVO - Valjevo je definitivno ostalo bez gasovoda, pošto sredstva iz nacionalnog investicionog plana za magistralni gasovod Beograd-Valjevo, koji je mrežom trebalo da pokrije i ostalih pet opština Kolubarskog okruga, niti su odobrena niti će biti dobijena iz prostog razloga što za njih niko nije ni konkurisao!

'Blic' je imao uvid u spisak projekata gasifikacije kojima je JP 'Srbijagas' konkurisalo za sredstva nacionalnog investicionog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plana i u njemu se gasovod Beograd-Valjevo uopšte ne pominje.

U informaciji o projektima gasifikacije koju je potpisao Rajko Simin, izvršni direktor za razvoj u 'Srbijagasu', vidi se da je najbliža destinacija Valjevu, za koju je 'Srbijagas' zainteresovan, Kosjerić, gde bi trebalo da se gradi distributivna gasovodna mreža.

Zvaničnici opštine Valjevo objašnjavaju da zbog toga što od 'Srbijagasa' nisu dobili već ugovorenu studiju o ekonomskoj opravdanosti sa elementima projekta za gasovod, nisu ni mogli konkurisati za sredstva iz NIP-a.

- Kad smo naručivali studiju o gasifikaciji, mogli smo da se obratimo bilo kojoj instituciji koja se bavi energetskim projektima, ali u znak poštovanja prema državnoj kompaniji kakva je 'Srbijagas' obratili smo se njima, smatrajući da imaju najbolje stručnjake i da će najkvalitetnije uraditi posao. Nažalost, 'Srbijagas' nije u roku završio studiju kako bi se kandidovali za razvojni projekat kod Vlade Srbije i Valjevo je izgubilo šansu da konkuriše za deo sredstava od milijardu dinara - kaže za 'Blic' Radomir Stevanović, savetnik za privredu predsednika valjevske opštine i bivši načelnik Kolubarskog okruga.

- Višestruko smo oštećeni jer, pošto nismo dobili stručnu studiju, sada ne možemo na tržištu konkurisati kod drugih eventualnih partnera. Jedini logični odgovor je da je nečija zlonamerna politička odluka uticala da studiju ne urade, a Valjevo i ceo okrug budu kažnjeni - razočarano konstatuje Stevanović.

Miloš Tomić, s kojim je potpisan ugovor o naručivanju studije, smenjen je sa mesta generalnog direktora 'Srbijagasa'. On je pre par meseci na tribini G17 plus posvećenoj nacionalnom investicionom planu tvrdio da je 'Srbijagas' sredinom maja konkurisao za sredstva iz NIP-a za projekat gasovoda Beograd-Valjevo vredan nešto više od 16 miliona evra. Ugovor o studiji pompezno su još pre godinu i po dana potpisali čelnici valjevske opštine sa 'Srbijagasom'. Beogradski stručnjaci tada su tvrdili da će studija o opravdanosti izgradnje magistralnog gasovoda biti gotova za manje od 45 dana, koliko je ugovor predviđao.

P. Vujanac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.