Izvor: Politika, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo ne odustaje od statusa grada

Valjevo - Još pre godinu dana Valjevci su listom digli glas kada su izostavljeni sa spiska opština koje bi trebalo da dobiju status grada. Prema tadašnjem zakonu o lokalnoj samoupravi, nedostajalo im je svega 2.000 stanovnika pa da ispune kriterijum po kome grad mora da ima 100.000 žitelja. Kako je u toku izrada novog zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, na inicijativu predsednika opštine Jovana Tomića, pre mesec dana formiran je tim sastavljen od uglednih ličnosti, stručnjaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstavnika eparhije, vojske i narodnih poslanika, na čijem je čelu istoričar Vladimir Krivošejev, sa ciljem da pripremi ubedljivu argumentaciju da Valjevo zaslužuje status grada.

- Izradili smo takozvanu dokumentarnu platformu kojom želimo argumentovano i nedvosmisleno da potvrdimo da je Valjevo grad. Iako opština nema 100.000, već 98.000 stanovnika, ona ima određene istorijske, privredno-ekonomske, saobraćajno-geografske uslove i specifičnosti, koje će zakonodavac morati da razmotri u postupku statusa grada. Pored ovih elemenata, u platformi su navedene i druge specifičnosti, od kulture, zdravstva, obrazovanja do sporta i informisanja - kaže za "Politiku" Vladimir Krivošejev.

U dokumentarnoj platformi, na više od 100 stranica, pored ostalog, navedeno je da Valjevo kao naseljeno mesto kontinuirano postoji sedam vekova. U Valjevu, sa Valjevcima na čelu, 1803. planiran je Prvi srpski ustanak, koji je buknuo godinu dana kasnije. Danas je ova opština administrativni, privredni, kulturni i obrazovni centar ne samo Kolubarskog okruga, već čitave severozapadne Srbije, stoji u platformi.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.