Valjevo, 20 mališana zaraženo salmonelom

Izvor: RTS, 01.Apr.2014, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo, 20 mališana zaraženo salmonelom

U valjevskim vrtićima broj zaraženih salmonelom povećan na 20. Među zaraženima ima i odraslih.

U vrtićima u Valjevu, koji pripadaju predškolskoj ustanovi "Milica Nožica", gde je proglašena epidemija salmonele, prijavljeno je još dvoje obolelih - jedno dete i jedan zaposleni, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Zavod za javno zdravlje u Valjevu juče je proglasio epidemiju salmonele, a lokalni mediji prenose da se pretpostavlja da je izvor zaraze >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hrana iz centralne kuhinje PU "Milica Nožica", koja obrocima snabdeva sve gradske vrtiće.

Šef Centralne kuhinje Tihomir Matić rekao je da se namirnice nabavljaju od proverenih dobavljača i da je put namirnica od dobavljača do trpeze strogo kontrolisan.

Matić je naveo da hrana, za koju se pretpostavlja da je bila izvor zaraze, nije sačuvana jer je njihova obaveza da obroke koje su dali deci čuvaju 48 sati.

Direktor PU "Milica Nožica" Zlatomir Marković rekao je da su oni preduzeli sve mere koje su im naložene i da se, i pored epidemije salmonele, nije smanjio broj dece u valjevskim vrtićima, prenose lokalni mediji.

Gradska uprava u Valjevu, kao osnivač Predškolske ustanove "Milica Nožica", pozvala je juče nadležne republičke institucije da utvrde odgovornost za pojavu salmoneloze u obdaništima.

Grad je ukazao i na obavezu rukovodstva i svih zaposlenih u PU "Milica Nožica", koja upravlja obdaništima, da pojačaju sanitarni i higijenski nadzor i blagovremeno reaguju na moguće uzroke izbijanja epidemije.

U saopštenju gradske uprave navodi se da su proteklih godina iz gradske kase izdvojena značajna sredstva za opremanje i nabavku opreme i higijenskih sredstava za valjevske vrtiće.

Kako stoji u saopštenju, prošle godine je izdvojeno oko 2,3 miliona dinara za kupovinu pekarske peći i rashladnih ormana za centralnu kuhinju.

Iz gradske kase je potrošeno 1,6 miliona dinara za "sredstva i materijal za higijenu" vrtića. Za krečenje je izdvojeno oko pola miliona dinara, a oko 550.000 dinara dato je za sanitarne preglede koje obavlja Zavod za javno zdravlje.

Salmonela se u valjevskim vrtićima pojavila početkom prošle sedmice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.