Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2016, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valensa bio komunistički agent?

Poljski Institut narodnog sjećanja saopštio je da je došao do dokumenta o navodnoj saradnji Leha Valense s tajnom službom komunističkog režima.

Prema navodima tog instituta, koji istražuje zločine tokom istorije u Poljskoj, riječ je o ruskom napisanom dokumentu iz 1974. godine u kojem se prepričava razgovor funkcionera Službe bezbjednosti s tajnim saradnikom po imenu Bolek. Bolek je šifrovano ime koje mnogi istoričari pripisuju upravo Valensi, bivšem predsjedniku Poljske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Dokument je pronađen u domu udovice generala Česlava Kišćeka, koji je preminuo prošle godine i smatra se "desnom rukom" bivšeg, posljednjeg komunističkog predsjednika Poljske, generala Vojćeha Jaruzelskog.

Valensa, koji se nalazi u SAD, odmah je reagovao na objavljivanje tog dokumenta.

"Ti mali ljudi će iskopati i grob generala samo da se bore protiv mene. Ne možete da promijenite ništa lažima, klevetama i lažnim dokumentima", naveo je Valensa.

Bivši predsjednik (72) podnio je u nekoliko navrata tužbe o kleveti protiv onih koji su ga optuživali da je sarađivao s tajnom komunističkom policijom. Posljednji put je podnio tužbu 2009. godine, ali ju je povukao poslije smrti tadašnjeg predsjednika Leha Kačinjskog 2010. godine.

Brat blizanac pokojnog predsjednika, Jaroslav Kačinjski, čija je konzervativna stranka sada na vlasti, zakleti je neprijatelj Leha Valense, iako je bio jedan od njegovih bliskih saradnika za vrijeme Valensinog predsjedničkog mandata početkom devedesetih godina.

Podsjećanja radi, Valensa je bio izuzetno poštovan državnik i jedan od simbola mirnog otpora komunizmu u Varšavskom paktu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.