Vajt: Brisel svoje pozicije nije promenio

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2016, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vajt: Brisel svoje pozicije nije promenio

U odnosima Beograda i Brisela vidno je pogoršanje poslednjih dana, ali su njegovi uzroci pre svega "na srpskoj strani", ocenjuje profesor Nikolas Vajt, dugogodišnji briselski ekspert za Balkan, trenutno na čelu konsultantske kompanije APCO.

"Brisel svoje pozicije nije menjao", uveren je Vajt.

On u izjavi za Tanjug navodi da je premijer Srbije jedan od popularnijih balkanskih lidera u Briselu, uzimajući u obzir vrlo dobre rezultate koje je postizao u procesu evrointegracija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije, a pogotovo u dijalogu sa Kosovom.

Međutim, neuspeh u oblasti reforme pravosuđa, pitanje slobode medija i ljudskih prava su, po njegovom mišljenju, stvari koje se gomilaju već duže vreme, koje Brisel primećuje i zbog kojih postoji jasna evropska kritika, zasnovana na činjenicama, a ne smišljena da bi se provocirala vlast u Srbiji.

Ali, ukazuje, to su neki problemi koji su postojali odranije.

Vajt navodi da veruje da je za premijera Srbije teško da se snađe u novim okolnostima, te da kao neko ko želi da vodi zemlju ka evropskim integracijama nije očekivao probleme niti oko otvaranja poglavlja, niti oko nekih unutrašnjih pitanja, poput slučaja Savamala, pa je njegov prvi instinkt bio, kako kaže Vajt, da krivce traži u drugima, umesto da se sam angažuje na njegovom rešavanju.

Još jedan od problema je i pitanje ne baš najboljih odnosa premijera Srbije sa ambasadorom EU u Srbiji, što se vidi i u Briselu, a Vajt ukazuje da Majkl Davenport uživa puno poverenje Evropske komisije, Velike Britanije, čiji je bio ambasador i preostalih 27 država članica.

"Video sam slučajeve gde je postojao problem sa lokalnim EU ambasadorima u koje EU članice nisu imale puno poverenje i gde su nalazile način da se drugačije deluje na političkoj sceni te zemlje. To međutim nije sučaj sa Srbijom i Davenportom", objašanjava Nikolas Vajt.

Vajt zaključuje da ovako nešto, iako je Srbija fokusirana na probleme sa EU, kojih "zapravo nema", nije ništa što već nije viđeno od strane Brisela.

"EU je dosada prilično lako prelazila preko ovakvih stvari, podrazumevajući da ne dođe do stvarne funkcionalne štete, odnosno nazadovanja već postojećih dogovora", kaže Vajt.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.