Vajarski simpozijum na Goču

Izvor: RTS, 01.Sep.2017, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vajarski simpozijum na Goču

Na Goču održan Prvi vajarski simpozijum u drvetu na kome su devet dana radili akademik Svetomir Arsić Basara, prof. Dragiša Obradović, Branko Milanović i kao i gost, akademski slikar Pavle Popović iz Kraljeva.
Poznati akademik Svetomir Arsić Basara, prof. Dragiša Obradović, Branko Milanović kao i gost, akademski slikar Pavle Popović iz Kraljeva bili su na Goču gde je održan Prvi vajarski simpozijum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u drvetu.

"Bilo je lepo vreme, atmosfera je bila stvaralačka, druženje je bilo lepo, sve je bilo onako kako čovek zaželi da bude. U svakom slučaju, ako Bog da, doći ću ponovo. Za nas vajare, ovo je višestruko značajno. Mi u Srbiji nemamo prilike da se vajarstvom bavimo kako bi to trebalo da bude. Srbija je, kad se tiče vajarstva, i kad se tiče te umetnosti, skulptura u Srbiji je tragično mlada. U tome je ceo naš problem, što su takve istorijske prilike da se naša kultura razvijala u okviru vizantije koja nije negovala oblik kao umetnički izraz, već mozaik, fresku itd. pa kad govorimo o skulpturi Srbije nema skoro tamo gde bi trebalo da je bude. Kod nas, prva akademska skulptura pojavila se tek krajem 19. veka. Ako istraje, ovaj Simpozijum na Goču, imaće višestruki značaj, za kulturu Srbije bila bi to velika stvar", kaže akademik Svetomir Basara.
Tokom Prvog simpozijuma, koji je organizovan uz pomoć Lokalne samouprave, umetnici su skulpturama oplemenili ambijent novoizgrađene vrnjačke crkve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.