Vajar iz Beograda oživeo posečena stabla u Sokobanji

Izvor: RTS, 31.Avg.2017, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vajar iz Beograda oživeo posečena stabla u Sokobanji

Ako do kraja leta boravite u Sokobanji, obavezno prošetajte parkom Banjica, jer vas tamo čeka lepo iznenađenje koje može da vam bude motiv za dobru fotografiju sa letovanja u toj našoj poznatoj banji.
Stablo platana sa likom Nikole Tesle koji gleda ka magičnom Rtnju, ovoga leta je oživelo. Pustilo je lišće i napravilo hladovinu poznatom naučniku čiji je lik inspirisao beogradskog vajara da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stoletnom stablu srušenom posle oluje, udahne novi život.

"Ruka, dleto i drvo se prožimaju, osećam kako radi kao duša drveta iako je ono sada mrtvo ono je ipak oživelo na neki način", kaže Mića Veličković, vajar iz Beograda.
I nema dana da turisti ovuda ne zastanu i ne naprave fotogafiju za uspoemenu iz banje pod Ozrenom.
"Iz Mladenovca smo interesantno je to je verovatnio isečeno neko staro drvo. Zanimljivo je".
"Nikola Tesla je jako pametan čovek bio i pronašao je struju za ceo narod i sve što je najlepše, a koliko je ulepšalo ovaj park, ulepšalo je mnogo".
"Kako ne, divno je, veliki ukras, tako i treba da se ostavi ono što je vredno".
Dolazeću u Sokobanju godinama, ovaj umetnik je želeo da joj se oduži. Posle prvog, stiglo je i drugo delo, nedavno završeno na truloj oborenoj vrbi koja je sada u parku postala barka.
"Pošto je specifično drvo teško za obradu morao sam da svedem te oblike na određenu meru kako sam ja zamislio. Volim drvo i kamen. Drvo ima svoju dušu i miriše na poseban način dok se radi dletom, ne mašinom, jer one izbacuju onu trinu. Dleto kao da oslobađa drvetu dušu, tako deluje", kaže Mića.
A ono što je i urađeno, ovekovečeno je na banjskim razgledniciama u tek pedesetak primeraka. Park Banjica dobio je tako novi sadržaj kome nedostaje samo rasveta kako bi banjski gosti  imali upotpunjen doživljaj i na večernjim fotografijama.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.