Vagnerovcima stigao zahtev: Pomozite

Izvor: B92, 05.Avg.2023, 19:51

Vagnerovcima stigao zahtev: "Pomozite"

Vojna hunta Nigera zatražila je pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner, tvrdi analitičar Vasim Nasr.

Kako navodi, ovo je usledilo uoči isteka roka za oslobađanje svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i moguće vojne intervencije zapadnoafričkog regionalnog bloka (ECOVAS) u slučaju da se to ne dogodi.

Zahtev Vagneru je upućen tokom posete jednog od lidera vojne hunte, generala Salifua Modija susednom Maliju, rekao je za Asošijeted pres Vasim Nasr, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinar i viši naučni saradnik Centra Sufan, nezavisnog neprofitnog centra za istraživanje, analizu i strateški dijalog o globalnoj bezbednosti.

Prema njegovim rečima, ovu informaciju prva je prenela francuska TV mreža Frans 24, a potvrdila su je tri izvora iz Malija i jedan francuski diplomata.

"Potreban im je (Vagner) da bi im garantovao opstanak na vlasti", rekao je Nasr i dodao da u Vagneru razmatraju zahtev vojne hunte Nigera.

Jedan zapadni vojni zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost, potvrdio je za AP da mu je poznato da je hunta zatražila pomoć od Vagnera tokom posete generala Salifua Modija Maliju.

Ministri odbrane zemalja članica ECOVAS su u petak finalizirali plan intervencije i pozvali vojne komandante da pripreme resurse nakon što posredničkom timu koji je u četvrtak poslat u Niger nije bilo dozvoljeno da uđe u prestonicu Nijamej i sastane se sa vođom hunte generalom Abdurahmanom Tijanijem.

Nakon posete Maliju, general Salifu Modi je upozorio na vojnu intervenciju, obećavajući da će Niger učiniti sve što je potrebno da ne postane "nova Libija", izvestila je u petak državna televizija Nigera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.