Vagner odbio, Čečeni prihvatili

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 11:02

Vagner odbio, Čečeni prihvatili

Rusko ministarstvo odbrane danas je potpisalo ugovor sa grupom čečenskih specijalnih jedinica Ahmat.

Ovo je objavljeno dan nakon što je takav ugovor odbila da potpiše paravojna formacija Vagner na čelu sa vlasnikom i glavnokomandujućim Jevgenijem Prigožinom.

Jedinicu Ahmat mnogi nazivaju privatnom vojskom lidera Čečenske oblasti Ramzana Kadirova, koji se, za razliku od Prigožina uzdržao od kritikovanja Ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

Navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da je komandant Ahmata Apti Alaudinov, koji je učestvovao u potpisivanju ugovora, rekao da je ta jedinica ''pripremila i poslala na desetine hiljada dobrovoljaca'' u Ukrajinu u poslednjih 15 meseci koliko traje rat.

Zamenik načelnika ruskog generalštaba Aleksej Kim rekao je nakon potpisivanja sporazuma sa Čečenima da se nada da će i druge dobrovoljačke jedinice slediti njihov primer.

''Mislim da je ovo veoma dobra stvar'', ocenioje Alaudinov.

Agencija navodi da je do potpisivanja došlo nakon izjave ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, u kojoj je poručio da ''sve dobrovoljačke jedinice'' treba da potpišu ugovore do 1. jula, što, kako se navodi, ustvrđuje kontrolu Moskve nad privatnim vojskama koje se za njen račun bore u Ukrajini.

Dodaje se da će dobrovoljci dobiti iste beneficije i zaštitui kao i redovni vojnici, uključujući podršku za njih i njihove porodice u slučaju da oni budu ranjeni ili ubijeni.

Jevgenih Prigožin je ranije rekao da Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama.

On je ranije optužio Moskvu da ne obezebđuje dovoljne zalihe municije Vagneru, a u nedelju je rekao da njegova formacija neće potpisati bilo kakav ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dan nakon što je Vagner odbio, rusko ministarsto odbrane potpisalo ugovor sa privatnom čečenskom jedinicom Ahmat

Izvor: Blic, 12.Jun.2023

Rusko ministarstvo odbrane danas je potpisalo ugovor sa grupom čečenskih specijalnih jedinica Ahmat, dan nakon što je takav ugovor odbila da potpiše paravojna formacija Vagner na čelu sa vlasnikom i glavnokomandujućim Jevgenijem Prigožinom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.