Vagner 2.0: Afrički korpus preuzima Afriku

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 00:55

Vagner 2.0: Afrički korpus preuzima Afriku

Afrički korpus sprovodi ambiciozan plan pod vođstvom veterana vojne obaveštajne službe Rusije.

Mreža kojom upravljaju ruski vojni obaveštajci preuzela je kontrolu nad interesima Vagner grupe u Africi dok radi na eksploataciji resursa i potkopavanju zapadnih rivala, navodi se u novom izveštaju.

Afrički korpus je javno pokrenut u decembru, pošto je navodno bio u razvoju od raspada Vagnera nakon njegove neuspele pobune prošlog juna. Inicijativa je formirana u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruske obaveštajne agencije GRU, a predvodi je general Andrej Averjanov, veteran tajnih inostranih operacija, navodi se u izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (Rusi).

"GRU je preuzeo funkcije Vagner grupe i agresivno se trudi da proširi svoja partnerstva u Africi sa eksplicitnom namerom da zameni zapadna partnerstva", napisao je glavni autor Džek Votling.

Korpus je zamenio Vagner u zemljama kao što su Mali, Niger i Centralnoafrička Republika i verovatno će se dalje širiti, navodi se u izveštaju.

Ruski zvaničnici su obilazili klijentske države nakon neuspelog Vagnerovog puča uveravajući ih da će se usluge nastaviti. Mreža replicira ključne Vagnerove funkcije bezbednosti i ekstrakcije resursa, navodi se u izveštaju, koji tvrdi da se favorizovanim režimima nudi "paket za preživljavanje režima".

"Rusija će elitama u ciljanim zemljama pružiti vojnu podršku, ekonomsku i političku zaštitu... i podršku političkih tehnologa da prodaju svoju popularnost u zemlji“, napisali su autori.

Rečeno je da se snage stalno šire, iako su propustile cilj da dođu do 20.000 regruta do kraja prošle godine. Veruje se da su mnogi Vagnerovi borci prešli u operaciju. Telegram kanal korpusa prikazuje borce koji se razmeštaju u zemljama uključujući Burkinu Faso i Mali, kao i niz postera za regrutaciju.

"Garantujemo visoke isplate, besplatnu medicinsku negu, uslugu pod vođstvom nadležnih komandanata", navodi se u jednom oglasu. "Pomozimo narodu Afrike zajedno", piše na posteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.