VUČIĆ POSLAO PORUKU CELOM SVETU: Ovo smo se dogovorili u Vašingtonu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Sep.2020, 17:11

VUČIĆ POSLAO PORUKU CELOM SVETU: Ovo smo se dogovorili u Vašingtonu!

Predsednik ih je informisao o postignutim dogovorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanaka u Vašingtonu i Briselu, informisao je strane partnere o postignutim dogovorima, posebno o sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, koji je po nekim ocenama doveo u pitanje dosadašnje ekonomske i političke odnose sa Rusijom i Kinom, ali i sa EU.

Vučić je tako danas razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a potom i sa ambasadorima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zamalja Višegradske grupe - Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska, a za sutra je najavljen je razgovor sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

U razgovoru sa Putinom, prvom posle potpisivanja sporazuma u Vašingtona kako je preneto u saopštenju potvrđeno je iskreno prijateljstvo i saradnja Srbija i Rusija zasnovana na međusobnom poverenju.

Vučić je u tom razgovoru, u kome je informisao svog ruskog kolego o razgovorima u SAD i sedištu EU, poručio da je Srbija vojno neutralna zemlja, i da će bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije štititi principe vojne neutralnosti i ostati istinski i korektan partner Ruske Federacije.

Predsednik Putin je uzvratio porukom da da će Rusija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i da će svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, u cilju zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

O najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku protekle runde dijaloga u Briselu predsednik je razgovarao sa ambasadorima Višegradske grupe u kome je naglasio ključnu ulogu EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine kao i preneo spremnost Srbije da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

- Dogovor u Vašingtonu je postignut u cilju normalizacije ekonomskih odnosa sa Prištinom, što bi trebalo da dovede do ekonomskog prosperiteta, ali i boljeg života srpskog i albanskog stanovništva - pojasnio je Vučić tokom tog razgovora.

On je i ovog puta naglasio da Srbija posebno uvažava , pristup Višegradske grupe prema regionu zapadnog balkana, imajući u vidu da je ova tema za Srbiju jedan od prioriteta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.