VUCIC PORUCIO IZ AMERIKE Onima koji mastaju o ukidanju Dejtona i Srpske kazem da se to nece desiti

Izvor: medio.rs, 21.Sep.2016, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUCIC PORUCIO IZ AMERIKE Onima koji mastaju o ukidanju Dejtona i Srpske kazem da se to nece desiti

Onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma i nestanku Republike Srpske poručujem da se to neće desiti, rekao je premijer Aleksandar Vučić za RTS

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je važno da Srbija sačuva stabilnost u zemlji, jer, kako kaže, sve što se kod nas dešava, utiče i na region.

- Ako to uspevamo da sačuvamo, nećemo imati problema sa ekonomijom- istakao je Vučić i dodao da će Srbija uložiti sve da >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << sačuva mir.

- Reći ću onima koji maštaju o urušavanju Dejtona i nestanku Republike Srpske: Republika Srpska je ustanovljena voljom naroda, Dejtonskim sporazumom, a Srbija ima određene obaveze po tom sporazumu. Republika Srpska neće nestati - poručio je premijer.

Kako je rekao, Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu i smatra da je odnos Srbija i Bošnjaka od vitalnog značaja za budućnost.

Premijer je, govoreći o izjavi nekadašnjeg načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića o Republici Srpskoj, rekao da nikada ne veruje u slučajnosti u politici, niti slučajne izjave.

- Razumemo da je mir jedino što je važno i smatramo da Srbi i Bošnjaci treba da žive zajedno i da svoje probleme rešavaju na miran način u buducnosti, a to je naš najbolji odgovor na loše izjave koje stižu više puta ponovljene", rekao je Vučić.

On je dodao i da je za to postojao, kako je naveo, jednostavan lek.

- Neki drugi iz bošnjačkog rukovodstva trebalo je istog sekunda da reaguju i na najbrutalniji način to osude, to je sve nekako okolo naokolo, niko to nije želeo baš direktno da uradi-  naglasio je Vučić.

Odgovarajući na opasku da se čini da ipak postoji neki "kamen u cipeli" u odnosima sa svetom, premijer je rekao da "imamo više tih kamenčića u cipeli".

- Moj je posao da uradim sve što mogu za našu zemlju i čini mi se da se borimo za Srbiju i ne samo ja, već cela delegacija, svi rade svoj posao - istakao je Vučić.

Premijer je rekao da je sinoć na panelu o regionu bila veoma teška atmosfera i da publika nije bila najnaklonjenija Srbiji, ali da smo ozbiljnošću, odgovornošću i argumentima uspeli da pridobijemo dobar deo američke publike na stranu činjenica.

On je istakao da je bilo važno da se čuje glas Srbije na tom panelu, dodajući da mu je žao što nije bilo predstavnika Srbije na jednom od skupova tokom kojeg su Srbi, kako je naveo, izjednačeni sa ISIS-om.

- Važno je da smo rekli da postoje i teški slučajevi i na srpskoj stran- rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija poštuje tuđe žrtve, ali da bi volela da i drugi poštuju naše.

On je istakao da je važno da razumemo da postoje i tenzije i neke pogrešne težnje u našem regionu, koje treba na miran način da se prevaziđu, navodcih da je to bila i jedna od glavnih tema susreta u NJujorku.

Vučić je rekao da je najduže razgovarao sa šefom diplomatije Velike Britanije, koji je bio veoma prijateljski nastrojen i da je postojao odnos razumevanja od strane britanske vlade.

Govoreći o ulozi Srbije na Balkanu, Vučić je rekao da nama treba da zvuči dobro to što mnogi govore da je upravo Beograd ključan igrac u regionu. 

- Voleo bih da budemo manje ključni- dodao je premijer.

Premijer je podsetio da je imao važan razgovor i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom nedavnih izjava generala Pavela, te da će uskoro otputovati u Brisel u sedište NATO.

- Za nas je važno da imamo mir, mi se ne plašimo ekonomske budućnosti Srbije, svi prizjaju rezultete koje smo postigli, ali nas plaše stanje u regionu i naš je posao da se ponašamo odgovorno- rekao je Vucicć.

Zato je prisustvo Srbije na događajima, kakav je bio sinoćni panel, veoma važno.

- Ne možete da bežite iz arene. Ulazite u nemoguću situaciju kad govorite posle nekog ko kaze da su mu Srbi zaklali oca i majku, i sad vi treba da odnesete pobedu. Teško da ćete da odnesete pobedu, ali morate da se borite za svoj narod i pokažete da smo normalni ljudi i da hoćemo da živimo u miru- rekao je Vučić.

Premijer je najavio da će se kasnije u toku dana sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da će sutra imati niz sastanaka sa zvaničnicima iz sveta, te da će imati i nezvanične razgovore sa zvaničnicima iz regiona, ali i sa poslovnim svetom, među njima sa predstanvicima NCR, koji već zapošljava ljude u Srbiji i želi da proširi poslovanje.

- Važno je da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, ako uspemo da je sačuvamo nećemo imati problema sa ekonomijom- zaključio je Vučić.

INFORMER.RS

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.